Här är roboten som kan blanda 500 olika drinkar

Foto: Örebro universitet

Sugen på en drink, men orkar inte blanda till en? Nu kan problemet vara ett minne blott efter att två studenter på Örebro universitet skapat en bar-robot en som del i ett examensarbete.

– Projektet vi fick var en utmaning, men samtidigt väldigt roligt, säger Balu Prashanth Ravichandran från Sastra Deemed University.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det började som ett examensarbete i datavetenskap. Resultatet: en bartenderrobot som kan blanda över 500 drinkar. Företaget Myoffice erbjuder forskare inom AI (artificiell intelligens) och robotik vid Örebro universitet att använda deras lokaler som testplattform för olika forskningsprojekt och gav utbytesstudenterna Yogesh Kumar Jagadeesan samt Balu Prashanth Ravichandran i uppdrag att bygga en robot som kan servera färdigblandade drinkar till kontorshotellets relaxavdelning.

– Projektet vi fick var en utmaning, men samtidigt väldigt roligt, säger Balu Prashanth Ravichandran från Sastra Deemed University i Indien.

Foto: Privat

Yogesh Kumar Jagadeesan och Balu Prashanth Ravichandran.

Automatiserad process

Hela processen är automatiserad och alla beställningar sker via en app. Därmed går det att få drinken serverad när gästen kommer in till lokalen. Roboten kan blanda upp till 500 olika varianter.

– Vi började med att kartlägga en bartenders jobb och vår idé var att eliminera väntetiderna. Tanken är att drinken du har beställt redan är serverad vid din ankomst, och roboten kan även övervakas med en kamera, säger Balu Prashanth Ravichandran.

Dock återstår frågan om den mänskliga bartendern ska vara orolig för sitt jobb? Det får framtiden utvisa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer