Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Pressbild / Schweppes

Fira internationella GT-dagen: Gör drinken som ett proffs

Jo, det finns flera GT-dagar. I oktober firas internationella GT-dagen, men den minst lika kända i Sverige och globalt är kanske den som infinner sig nu den 9:e april och som bygger på amerikanska förlagan.

Men hur gör man den allra godaste varianten, av Sveriges förmodligen mest populära drink? Bartendern Mimmi Arvidsson, tidigare vinnare av tävlingen ”Sveriges bästa Gin & Tonic”, delar här med sig av sina tips på hur du blandar din GT till perfektion.

Schweppes välkända tävling ”Sveriges bästa Gin & Tonic”, där hemmamixare och bartenders i var sin klass tävlar om vem som gör den allra godaste GT:n, vanns förra året av Mimmi Arvidsson.

Hon är bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg, och kammade hem vinsten med sin drink ”Sommar på bryggan”, med smaker från galiamelon, frisk gurka, citronmeliss och rosvatten. 

Mimmi Arvidssons vinnardrink ”Sommar på bryggan” Foto: Pressbild / Eric Karlsson

Här delar vinnaren av bartenderklassen med sig av sina bästa tips för hur du enkelt blandar en riktigt god gin och tonic:

Hitta din perfekta ”bas”

Det är svårt att misslyckas med en gin och tonic om man väljer grunden med omsorg. Våga låta ginen ta plats och utgå från en gin av god kvalitet. Här vill jag tipsa om att prova en lokalproducerad gin, det finns många svenska varumärken att upptäcka. När det kommer till tonic så rekommenderar jag att du väljer en variant som inte är för söt. Då har du större utrymme att smaksätta med sötare ingredienser senare, utan att tappa GT:ns fina balans. Låt det ta tid att testa dig fram till vilken gin och vilken tonic, som utgör din perfekta ”bas”. 

Smaksätt i två enkla steg. 

När du hittat din perfekta ”bas” av god gin och läskande tonic, så finns det ett stort utrymme att vara kreativ. Ett sätt för att lyckas är smaksätta din GT i två enkla steg. Ett knippe färska örter är en god start. Färska örter lyfter fram det kryddiga i ginen och gör jobbet som snyggt garnityr. Därefter lägger du till en ingrediens som följer upp tonicens friskhet. Tänk citrusfrukt, gurka, melon eller annat som kan förstärka den läskande känslan. Våga utmana dina smaklökar och testa nya kombinationer, ibland kan oväntade smakpar passa förvånande väl ihop!

Var generös med is

En god gin och tonic ska vara riktigt kall. Fyll alltid hela glaset med is, så smälter den långsammare och kyler bättre. Enkelt men helt avgörande för upplevelsen.

Vi tackar Mimmi för tipsen. Här kommer också en video med Allt om Vins Andreas Grube som förklarar hur du gör en klassisk variant!

LÄS MER: 5 saker du inte visste om gin