Foto: Pressbild / Schweppes

Bartendern: Så blandar du en perfekt GT

Gin och tonic är en drinkklassiker som älskas av många. Men hur gör man den allra godaste? Bartendern Mimmi Arvidsson, årets vinnare av tävlingen ”Sveriges bästa Gin & Tonic”, delar här med sig av sina tips på hur du blandar din GT till perfektion. 

– Våga låta ginen ta plats och utgå från en gin av god kvalitet, säger Mimmi Arvidsson. 

Det är sjätte året i rad som Schweppes anordnar tävlingen ”Sveriges bästa Gin & Tonic”, där hemmamixare och bartenders i var sin klass tävlar om vem som blandar den allra godaste GT:n. I 2021-års tävling blev det kocken William Prütz som tog hem vinsten i klassen för hemmamixare, men sin drink ”The Sauvignon GT”, som har kryddiga smaker från ingefära, vanilj och apelsin. 

Inspirerades av sommaren

I bartenderklassen blev det Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg, som kammade hem vinsten med sin drink ”Sommar på bryggan”, med smaker från galiamelon, frisk gurka, citronmeliss och rosvatten. 

– Jag ville att min GT skulle förmedla känslan av en perfekt sommarkväll i Göteborg, säger vinnaren. 

Mimmi Arvidssons vinnardrink ”Sommar på bryggan” Foto: Pressbild / Eric Karlsson

Här delar Mimmi Arvidsson med sig av sina bästa tips för hur du enkelt blandar en riktigt god gin och tonic:

Hitta din perfekta ”bas”

Det är svårt att misslyckas med en gin och tonic om man väljer grunden med omsorg. Våga låta ginen ta plats och utgå från en gin av god kvalitet. Här vill jag tipsa om att prova en lokalproducerad gin, det finns många svenska varumärken att upptäcka. När det kommer till tonic så rekommenderar jag att du väljer en variant som inte är för söt. Då har du större utrymme att smaksätta med sötare ingredienser senare, utan att tappa GT:ns fina balans. Låt det ta tid att testa dig fram till vilken gin och vilken tonic, som utgör din perfekta ”bas”. 

Smaksätt i två enkla steg. 

När du hittat din perfekta ”bas” av god gin och läskande tonic, så finns det ett stort utrymme att vara kreativ. Ett sätt för att lyckas är smaksätta din GT i två enkla steg. Ett knippe färska örter är en god start. Färska örter lyfter fram det kryddiga i ginen och gör jobbet som snyggt garnityr. Därefter lägger du till en ingrediens som följer upp tonicens friskhet. Tänk citrusfrukt, gurka, melon eller annat som kan förstärka den läskande känslan. Våga utmana dina smaklökar och testa nya kombinationer, ibland kan oväntade smakpar passa förvånande väl ihop!

Var generös med is

En god gin och tonic ska vara riktigt kall. Fyll alltid hela glaset med is, så smälter den långsammare och kyler bättre. Enkelt men helt avgörande för upplevelsen.

LÄS MER: 5 saker du inte visste om gin 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin – prova magasinet Allt om Vin med 50 % rabatt! Beställ här!