Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Dryck>Drinkar

Publicerad 27 okt 2018 10:00

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

När temperaturen kryper neråt lockar inte läskande drinkar och rosévin på samma sätt som i sommarvärmen. 

I stället är det nu säsong för varma drycker – och det finns mycket mer än glögg att upptäcka.

Här tipsar Allt om Vins Andreas Grube om fyra goda cocktails som värmer i vintermörkret.

Wintry Old Fashioned

”En värmande vinterversion av den stabila klassikern. Enkelt och gott!”

Ingredienser:

6 cl bourbon
Några stänk Angostura Bitters
1 sockerbit
Ett stänk sodavatten
Apelsin

Börja som en klassisk Old Fashioned med att lägga sockerbiten i botten av ett rocksglas. Stänk på angostura och några droppar sodavatten, och muddla ordentligt. Häll på whiskyn och toppa upp med önskad mängd hett vatten. Garnera med en skiva apelsin.

Hot Toddy

”Lika härlig som både vintercocktail och förkylningsmedicin.”

Ingredienser:

10 cl hett vatten
5 cl whisky
2 tsk flytande honung
2 tsk färskpressad citronjuice

Hetta upp vattnet i en kastrull och häll över i ett glas med öra. Häll i whisky, honung och citronjuice, rör om tills honungen lösts upp helt. Garnera med en skiva citron.

Irish Coffee

”Ingen höst utan irish coffee, och så här tycker jag att den görs bäst.”

Ingredienser:

5 cl irländsk whiskey
1,5-2 dl färskbryggt kaffe
2-3 tsk muscovadosocker
Vispad grädde

Häll ner socker, whiskey och hälften av kaffet i valfritt glas. Rör om försiktigt tills
sockret löst sig. Addera resten av kaffet. Häll på den vispade grädden över baksidan
av en sked, för att undvika att grädden börjar lösas upp. Avsluta med att pudra på lite
riven muskot (eller kanel, kakao eller kardemumma om du gillar det bättre).

Spicy Cider

”Perfekt värmare efter en kylig promenad, och ett roligare alternativ till glögg framåt jul.”

Ingredienser:

8 cl cider
3 cl calvados
3 msk flytande honung
En skiva apelsin
En skiva äpple
Kanelstång

Värm upp cidern (koka inte!) och häll sedan alla ingredienser i ett vinglas. Garnera med äpple, apelsin och kanelstång.

LÄS OCKSÅ: Whiskyglas - så väljer du rätt glas till din whisky