Det finns många olika drinkfamiljer att hålla reda på.
1 av 2: Det finns många olika drinkfamiljer att hålla reda på. Foto: Adobe Stock
På hotellet Raffles i Singapore skapades drinken Singapore sling, som tillhör slingfamiljen.
2 av 2: På hotellet Raffles i Singapore skapades drinken Singapore sling, som tillhör slingfamiljen. Foto: Adobe Stock, Wikipedia.

Drinkarnas släktträd – lär dig mer om olika stilar

Att bartenders kan komma ihåg hur många drinkrecept som helst i huvudet underlättas av att det finns olika familjer inom drinkarnas värld.

Allt om Vin har djupdykt i elva av dem.

Sour

En sour består av en spritbas, en sur komponent (citron eller lime) och en söt komponent (exempelvis socker eller honung). På 1800-talet använde man äggvita i en sourdrink för att göra den fylligare men under 1900-talet glömdes det bort. Äggvitan har dock kommit tillbaka nu.

Brittiska flottan är känd för att ha populariserat, om inte uppfunnit, sours. Rom fanns tillgängligt runt Karibien, där de vid tillfället var, och blev därför flottans officiella sprit. För att bekämpa skörbjugg och undernäring mixade de ofta romen med limejuice, vilket gav flottan smeknamnet ”limeys”.

Olika sours: Amaretto sour, Sweet bitter sour, Rum passion sour, Vodka sour 

Recept: Whisky sour 

LÄS OCKSÅ: 4 enkla tips för att göra din Gin och Tonic ännu bättre 

Highball

En highball (även kallad grogg) består av endast två ingredienser – spritbas och en mixer, så som läsk eller sodavatten. Gin & tonic, Cuba libre, Whisky & soda och Skinny bitch är några av de mest populära highballdrinkarna.

Recept: Gin & tonic 

Recept: Cuba libre

Collins

En collins består av en spritbas, citronjuice, socker och sodavatten. Den mest kända och populära drinken i familjen är Tom Collins (ibland kallad John Collins beroende på vilken gin som används), som även gett namn till collinsglaset.

Historierna om vem som faktiskt kan titulera sig som grundare till Tom/John Collins är många. En av dem ger äran till John Collins, en bartender som jobbade på Limmer’s Hotel i London. Enligt Captain Gronows memoarer från 1860-talet var baren känd för sin Gin punch redan 1814, och det sägs att John Collins då utvecklade drinken med samma namn från den populära Gin punchen.

Olika collins: Jack Collins, Whisky Collins, Raspberry Collins, Apple Collins

Recept: Tom Collins 

LÄS OCKSÅ: Bartendern: Misstagen du gör när du blandar drinkar hemma 

Fizz

En fizz är samma sak som en collins, förutom att den serveras utan is. Den mest populära sorten är Gin fizz. Mellan år 1900 och 1940 blev fizzen vida populär i USA, och i New Orleans blev Gin fizzen känd som en specialitet för staden. Den var så omtyckt att barer fick anställa ett team med bartenders som fick turas om i att skaka drinkarna. 

Olika fizzes: Mint fizz, Peking fizz, Diamond fizz, Silver fizz 

Recept: Gin fizz 

Recept: Alkoholfri Buck’s Fizz

Cobbler

Det cobblerdrinkar har gemensamt är att de innehåller färska frukter och krossad is. Just krossisen har gett drinkfamiljen sitt namn, eftersom det påminner om kullerstenar – cobblestones på engelska. Cobblerdrinkar är ofta vinbaserade, men ibland används sprit som grund.

Den mest populära cobblern var också den första; Sherry cobbler. Den tidigaste kända benämningen av drinken hänvisas till Katherine Jane Ellices dagbok från 1838. Eliice är ihågkommen för hennes akvarellmålningar.

Olika cobblers: Champagne cobbler, Honey cobbler, Havana cobbler, Southern mint cobbler

LÄS OCKSÅ: Drinkar – världens 10 mest populära klassiker 

Punch

Punch, även kallad bål, anses ofta vara den allra första cocktailen. Skrönan säger att drycken fått sitt namn från det hinduiska ordet för fem – paanch – baserat på de fem ursprungliga ingredienserna; alkohol, citrus, socker, vatten och kryddor. Man vet inte helt säkert vem eller var punchen uppfanns men man tror att det var i Storbritannien.

Punch blev populär under 1600-talet. Det sägs att man vid firandet av signeringen av USA:s självständighetsförklaring år 1776 drack 76 skålar med punch. Vilken punch som dracks då förtäljer dock inte historien, men det var vanligt att medlemsklubbar hade egna punchrecept som senare blivit berömda.

Punch ska inte blandas ihop med svensk punsch, vilket är en likör baserad på arrak.

Olika punchar: Swedish ale punch, Myrtle bank special rum punch, Gun club punch no.1, The prince of Wales punch

Toddy

En toddy är varm och drinkens bas består av sprit, socker, kryddor och vatten. Drycken äggtoddy kvalar inte in för att vara en toddy, utan hör mer till familjen Flip som det står om här under.

Toddyn har noterats redan under 1610-talet, ordet kommer från det hinduiska ordet todee. Under mitten av 1800-talet ansågs toddy vara ett botemedel för bland annat förkylning, och man rekommenderade drycken till såväl barn som vuxna som behövde bli friska från sjukdom.

Olika toddys: Hot gin toddy, Hot apple toddy, Romtoddy, Hot honey toddy

Recept: Hot toddy 

LÄS OCKSÅ: 8 myter om alkohol – detta är sant och falskt 

Flip

En Flips bas består av sprit, socker och ägg (äggulan måste vara med för att det ska vara en Flip men vitan är valfri). Från början innehöll en Flip även ale, och den dracks av engelska sjömän. Den första kända gången en Flip nämns är i William Congreves pjäs Love for Love år 1695 då en sjöman säger: ”We’re merry folks, we sailors, we han’t much to care for. Thus we live at sea; eat biscuit, and drink flip”.

Olika flips: Death flip, Rum flip, Fly me the flip to France, Boston flip

Julep

En julep består av sprit, socker och mynta. Den mest klassiska drinken i familjen är Mint julep, som görs med bourbon. Just som drinken ser ut i dag kopplar man den till USA:s söder, men dess ursprungliga form har funnits mycket längre än vad USA gjort.

Det är fortfarande lite oklart precis var Mint julep kommer ifrån, men man tror att drinken i sin första variant uppkom i Persien, eller där runtomkring. Drinken vandrade sedan vidare till Europa där rosblad byttes ut mot mint. Sedan tog den sig över Atlanten till USA där konjak byttes ut mot whisky och blev till den Mint julep vi känner till i dag.

Olika juleps: Champagne julep, Konjak julep, Grapefrukt julep, Heather julep

LÄS OCKSÅ: 5 bästa tipsen: Så får du bartenderns uppmärksamhet 

Smash

En smash är ungefär som en julep, men det som skiljer drinkarna åt är att en smash kan baseras på andra örter än mynta. Många smashes innehåller också någon form av fruktjuice.

Den mest kända drinken i familjen är Gin-basil smash, som faktiskt inte kom till förrän så sent som år 2008. Det var den tyska bartendern Jörg Meyer som slog sitt kloka huvud ihop och utvecklade drinken Gin sour genom att addera muddlad basilika. Succén var ett faktum!

Olika smashes: Whisky smash, Tequila smash, Maestro smash, Watermelon & basil smash 

LÄS OCKSÅ: Bartendern dömer dig efter vilken drink du beställer 

Sling

En slings bas består av sprit, vatten, socker och riven muskotnöt på toppen. Drinken kan serveras både kall och varm, varav det senare alternativet kan förvirras med en toddy. Singapore sling är den drink som är absolut mest känd ur familjen, men den som är bekant med receptet vet att det har ganska lite att göra med ett klassiskt slingrecept.

Singapore sling skapades av bartendern Ngiam Tong Boon någon gång runt 1910-talet på hotellet Raffles i Singapore. Det finns dock en stor debatt om ifall originalreceptet faktiskt såg ut som receptet gör i dag, eller om det var mer likt en Gin sling med grenadin i och drinken då bar namnet Pink gin sling. Raffles hävdar dock att deras Singapore sling haft samma recept från allra första början.

Olika slings: Basil bramble sling, Saigon sling, Jungle fire sling, Florida sling

Recept: Singapore sling 

Källor: Diffords guide, Anton Dilber, Vinepair 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!