Vad krävs för att du ska lyckas med drinken hemma?
1 av 2: Vad krävs för att du ska lyckas med drinken hemma? Foto: Shutterstock
Bartendern Oscar Drigoris.
2 av 2: Bartendern Oscar Drigoris. Foto: Vilma Ek/Press

Bartendern: Misstagen du gör när du blandar drinkar hemma

Bartendern Oscar Drigoris delar med sig av sina bästa tips för hur man ska lyckas med drinken hemma och vilka misstag man ska undvika. 

Oscar Drigoris är en prisbelönt bartender som bland annat vunnit svenska finalen av  Bacardi Legacy. För Allt om Vin delar han med sig av några bra saker att tänka på.

Vad är dina bästa tips för att man ska lyckas med sin drink hemma?

– Mitt första tips är att använda bra is. Många tänker inte på det men is är en färskvara precis som många andra ingredienser. Det går bra att frysa isen ett dygn innan du ska göra drinken, men använd inte is som legat i frysen i flera veckor. Den blir frostig och drinken blir grumlig.

Oscar trycker också på att det är onödigt att gå och köpa en massa saker, så som shaker exempelvis, bara för att man vill göra drinkar hemma.

– Det går lika bra att använda en gymshaker eller vattenflaska att skaka drinken i. Jag har gjort drinkar i syltburkar liksom.

LÄS OCKSÅ: Därför serveras drinkar i olika sorters glas 

Oscars sista tips för att lyckas med drinken hemma är att skaffa sig ett bra bassortiment med sprit, och ta reda på vad man själv gillar.

– Testa drinkar utanför hemmet, och få kunskap om vad du gillar. Om du gillar whiskydrinkar, köp hem bra whisky. Om du gillar gindrinkar, köp hem bra gin.

Undvik dessa misstag vid drinkblandning

När det kommer till misstag man ska se upp för råder Oscar först och främst till att man ska vara noggrann med sina mått.

– Det är viktigt att använda mått, precis som i matlagning. Följ drinkreceptet så blir det exakt hela tiden. Häll inte bara från flaskan, då har man ingen koll.

LÄS OCKSÅ: Bartendern dömer dig efter vilken drink du beställer 

3 misstag att se upp för när du blandar drinkar

Var noggrann med att använda mått. På så sätt blir allt exakt och drinken kommer smaka som den ska.

Servera en kall drink i ett kallt glas, och en varm drink i ett varmt glas.

Använd inte gammal is. Is är en färskvara, och gammal is som är frostig kommer göra drinken grumlig. Frys in isen ett dygn innan du ska blanda drinken.

Vilka andra misstag ska man undvika?

– Tänk på smågrejer så som att servera en kall drink i ett kallt glas. Lägg glaset i kylen eller frysen ett tag innan. Och likadant ska du servera en varm drink i ett varmt glas. Det går bra att hälla varmt vatten i glaset för att värma upp det. Det är precis som med mat, att man ska servera kall mat på kall tallrik och varm mat på varm tallrik.

LÄS OCKSÅ: Manhattan - recept på klassisk cocktail och drink 

LÄS OCKSÅ: Bartendern berättar: 7 saker du aldrig ska göra i baren 

Aktuellt just nu