Äggtoddy på Mikael Mölstads vis
En gammal fin tradition är att göra sin egen äggtoddy. Vinskribenten Mikael Mölstad är normalt inte så förtjust i äggdrinkar, men när det vankas påsk rör han gärna ihop sin egen ägg- och sockerblandning och späder med något starkt. Det kräver lite tid och tålamod - men resultatet är väl värt besväret.
Det behöver du till Mikael Mölstads äggtoddy för 1 person:
Ett stort kraftigt glas och en rejäl gaffel
En äggula
5-7 teskedar socker
5 cl konjak (alternativt 10 cl punsch eller apelsinjuice)
20 cl hett vatten.
LÄS OCKSÅ: Mojito - så enkelt gör du klassiska favoriten
Så gör du:
1. Lägg äggulan och sockret i glaset. Rör kraftigt med gaffeln. Det kan ta upp mot 20 minuter innan det är klart.
2. Den färdiga ägg-sockerblandningen ska bli ljusgul, pösig och inte droppa från gaffeln.
3. Häll i ca 5 cl av cognacen och fyll upp glaset med 20 cl hett vatten.
4. Rör om och njut!
LÄS OCKSÅ: 5 barer som skapat berömda drinkar
Tips! Vill du ha lite kraftigare äggsmak tar du två äggulor och ca 10 teskedar socker. För att snabba på ”rörandet” av ägg-sockerblandningen kan du ta hjälp av en elektrisk visp. Men detta kräver att du gör en större sats – minst 3-4 äggulor och motsvarande mängd socker.