3 riktigt populära klassiker att njuta av i helgen

Det finns gott om trender i drinkvärlden. 

Men ibland vill man bara ha en tidlös klassiker. 

Här följer recept på 3 riktigt populära cocktails.  

 

Old Fashioned

Old Fashioned är en riktig gammal drink med anor från 1800-talet. Men den är fortfarande en av världens mest älskade klassiker när det kommer till drinkar och cocktails (känner du igen från tv-serien Mad Men kanske?). 

Ingredienser

5 cl bourbon (eller rye whiskey)

3 stänk Angostura bitter

1 råsockerbit (eller socker i form av någon centiliter sockerlag)

1,5 cl sodavatten

Is

Apelsinskal och ett cocktailkörsbär

Så här gör du:

1. Lägg sockerbiten i ett glas och stänk några droppa bitter. Låt dra i någon minut.

2. Häll på sodavatten och muddla tills sockret löser sig.

3. Fyll på med is och whiskey.

4. Rör om och servera i ett lågt glas (old fashioned-glas eller tumbler/rocksglas).

5. Vill du så kan du också pressa ut citrusoljor från apelsinzest. Släng därefter ner apelsinskalet i drinken. Dekorera med en skiva apelsin och/eller ett cocktailkörsbär.

Videoguide med Allt om Vins Andreas Grube hittar du här! 

 Negroni

Negroni är i dag en av världens mest populära cocktails eller drinkar, särskilt för den som gillar bitter smak. Kanske är det för att den är så enkel att göra. Här är ett enkelt och klassiskt recept med gin, campari och vermouth. Drinken sägs ha kommit till 1919 i Florens då greve Camillo Negroni bad bartendern att stärka hans Americano (campari & vermouth) genom att byta ut sodavatten mot gin.

Ingredienser:

2 cl gin

2 cl campari

2 cl Martini Rosso (eller annan vermouth av sötare sort)

Apelsin (till garnering)

Is

(lite sodavatten för den som vill ha en svagare drink)

LÄS OCKSÅ: Så enkelt gör du en klassisk Mojito

Så här gör du:

1. Blanda alla ingredienser i shaker och skaka (alternativt rör om).

2. Sila ner i ett glas med iskuber, gärna tumblerglas eller rocksglas.

3. Garnera med en apelsinklyfta eller lite apelsinskal (zest).

4. Njut!

Videoguide för Negroni med Allt om Vins Andreas Grube hittar du här! 

Whiskey sour

Whiskey sour är en riktig klassiker bland drinkar, i synnerhet goda syrliga whiskydrinkar. Den uppstod förmodligen i slutet av 1800-talet och finns i en rad varianter. Det här är ett klassiskt recept med whiskey (bourbon), saft från citron, sockerlag och äggvita. Vill man så kan man tillsätta lite angostura på toppen, då kallas drinken ofta för New York sour.

Ingredienser:

4 cl whiskey (gärna bourbon)

2 cl citronsaft

1,5 cl sockerlag

1 äggvita (håller ihop och ger fint skum)

is

Cocktailbär eller apelsinskiva (garnering)

Eventuellt lite angostura

Så här gör du:

1. Häll whiskey, citronsaft, äggvita och sockerlag i en shaker. Skaka utan is (så binder sig äggvitan enklare med resten av ingredienserna).

2. Fyll på med is och skaka igen.

3. Sila och servera i ett vanligt lite lägre drinkglas (typ tumblerglas) eller cocktailglas på fot. Se bara till att kyla glaset.

4. Garnera eventuellt med ett cocktailkörsbär och en apelsinskiva. Vill man kan man hälla på lite angostura på toppen.

Lycka till!