3 läskande varianter på sangria – enkla recept

Sangria, som ursprungligen är en slags vinbål från Spanien och Portugal, smakar underbart gott och läskande en varm sommardag. Det bästa är att man enkelt och snabbt kan blanda en sangria av det man har hemma. Här är tre olika varianter, en klassisk med rött vin, och två recept med bubbel. 

I dag finns nästan lika många varianter av sangria som det finns spanjorer i Spanien. Här är tre varianter. 

Foto: Adobe Stock

Sangria med ananas (1 kanna)

Ingredienser

1 flaska prosecco eller cava

1 dl apelsinjuice

1,5-2 dl ananasjuice

0,25-0,5 dl citronjuice

1 apelsin

En halv citron

Ananasbitar (en knapp dl)

Is

Mynta (cirka en näve)

Så här gör du:

1. Skiva citron och apelsin i skivor. Blanda i en karaff eller tillbringare tillsammans med bitar från ananas.

2. Lägg i myntan och fyll på med prosecco och apelsin- och ananasjuice.

3. Rör om ordentligt och servera i isfyllda kalla glas.

Klassisk röd sangria (1 kanna)

Ingredienser:

1 flaska rött vin (gärna fruktigt)

1 apelsin

1/2 citron

1/2 äpple

1 kanelstång

1 dl apelsinjuice

6 cl brandy som konjak (går också med rom eller annan sprit)

Fruktsoda eller sodavatten

is

LÄS OCKSÅ: Så gör du en svalkande Aperol Spritz - recept

Så här gör du:

1. Tvätta frukterna och skär i bitar eller skivor.

2. Lägg frukten och kanelen i en större tillbringare eller karaff och fyll på med vin, juice och sprit (skippa spriten för mindre alkohol). Vill du kan du smaka upp med någon matsked socker, men det är inte nödvändigt. Rör om försiktigt, och har du tid så låter du blandningen stå kallt i minst en timme.

3. Fyll på med läsk eller sodavatten, hur mycket är en smaksatt. Väljer du läsken blir sangrian också sötare.

4. Servera i isfyllda glas.

Tips: Vill man göra sin sangria extra somrig så går det naturligtvis att byta ut frukt eller lägga till, till exempel jordgubbar. Vill du ha en alkoholsvagare variant så skippa spriten. Önskar du helt alkoholfritt så välj ett alkoholfritt vin, cider eller bubbel. Lycka till!

Sangria med prosecco och jordgubbar

Ingredienser: 

Cirka 6-8 jordgubbar

1 citron eller lime

1 kiwi

1 flaska prosecco eller cava om du hellre vill

Färsk mynta

Is

Fruktsoda, Sprite eller 7Up

Eventuellt lite lite socker

Så här gör du:

1. Dela de rensade och sköljda jordgubbarna i skivor.

2. Skala kiwin. Skär citronen/limen och kiwin i tunna skivor.

3. Lägg citron, jordgubbar, kiwi och önskad mängd myntablad i en karaff eller kanna. Fyll eventuellt på med lite socker och muddla ordentligt (socker kan uteslutas).

4. Fyll upp med mousserande vin, is och önskad mängd fruktsoda. Rör om försiktigt.

5. Njut!