Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad är egentligen sant och falskt om alkohol?
Vad är egentligen sant och falskt om alkohol?
Vad är egentligen sant och falskt om alkohol?
Blir man fullare av sprit än vad man blir av öl? Nja, inte riktigt.
Blir man fullare av sprit än vad man blir av öl? Nja, inte riktigt.
Blir man fullare av sprit än vad man blir av öl? Nja, inte riktigt.
1 AV 2
Vad är egentligen sant och falskt om alkohol?
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Blir man fullare av sprit än vad man blir av öl? Nja, inte riktigt.
Foto: Adobe Stock

8 vanliga myter om alkohol – det här är sant och falskt

Sprit gör dig fullare än öl och en pizza innan läggdags lindrar bakfyllan. Eller?

Det finns många myter kring alkohol men många av dem stämmer inte alls.

Allt om Vin reder ut vad som är sant och falskt kring 8 vanliga alkoholmyter.

1. Att mixa spritsorter kommer göra bakfyllan värre

Rådet om att man ska hålla sig till en spritsort för att minska risken av bakfylla är en myt som hänger sig kvar, men det är inte helt sant. Vissa spritsorter är mer troliga att ge en bakfylla, men det beror på kemikalier som kallas kongener. Kongener finns mer ofta i större mängder i mörkare sprit så som bourbon. Så konjak kommer troligtvis ge dig en värre bakfylla än vodka, men att mixa vodka och gin gör inte något värre än om du skulle dricka samma mängd gin ensam.

LÄS OCKSÅ: Här är Systembolagets mest populära sprit 

2. Sprit gör en fullare än exempelvis öl

– Det är etanolen i alkohol som gör dig full. Så desto högre volymprocent alkohol din drink innehåller ju mer etanol innehåller den. Mängden alkohol betyder mer än vilken typ av spritsort du dricker eller hur du mixar olika spritsorter, säger Dr Sarah Jarvis, medicinsk rådgivare för alkoholutbildningsorganisationen Drinkaware, till Buzzfeed.

Tre shots kan alltså göra dig full snabbare än en starköl, men om du dricker fyra starköl med en volymprocent på 5 procent alkohol har du fått i dig mer sprit än vad tre shots innehåller. Här kan du enkelt räkna ut hur mycket sprit det är i alkoholhaltiga drycker.

3. Alkohol dödar hjärnceller

Långvarigt drickande är, föga förvånande, inte bra för hjärnan. Men, alkohol dödar inte hjärnceller så som man blir varnad för. Däremot försämrar alkohol hjärnfunktion över tiden. Alkohol kan skada dendriter, vilket är utskott från nervceller, som bildar synaptiska förbindelser med andra celler. Genom dendriter leds information från nervcellerna, vilket är de celler som ansvarar för mottagandet och överförandet av nervimpulser. 

Låt exempelvis säga att du rör vid något som är väldigt varmt. Det kommer sända signaler genom dina nervceller till din hjärna. Hjärnan i sin tur kommer skicka signalen vidare till din arm att du ska ta bort handen från det som är varmt. Om dendriter skadas kommer det påverka sådana meddelanden. 

4. Kaffe och en kall dusch kommer göra underverk för bakfyllan

Kaffe och en riktigt kall dusch kanske kommer få dig att piggna till lite, men det kommer inte snabba på kroppens process att bryta ner alkohol. I genomsnitt förbränner kroppen cirka 1,5-2 centiliter sprit (40%) per timme. Det betyder att ett glas vin eller en starköl (33 cl) tar mellan 2-3 timmar att förbränna. Med andra ord är det bara tid som kommer göra underverk för bakfyllan, en kopp kaffe hjälper inte.

LÄS OCKSÅ: Så snabbt förbränner vi alkohol som vin, öl och sprit 

5. Om man väl börjat kissa kommer man behöva kissa mer ofta

Den här är delvis sann!

– En vanlig sidoeffekt när man dricker är att behöva gå på toaletten bara fem minuter efter du var där sist. Den irriterande upplevelsen sker eftersom alkohol är urindrivande vilket betyder att det säger till njurarna att kissa ut mycket mer än du tar in. För varje gram alkohol ökar urinmängden med tio milliliter, säger Dr. Jarvis och fortsätter:

– Alkohol minskar också produktionen av ett hormon kallat ADH, vilket säger till dina njurar att återabsorbera vatten i stället för att låta det försvinna ur blåsan. När kroppens naturliga signal stängs av är blåsan fri att fyllas med vätska.

6. Alkohol gör kroppen varm

Alkohol gör att blodkärlen utvidgas, särskilt de som ligger precis under huden. När du dricker alkohol ökar mängden blod som strömmar till hudens yta – vilket gör att du känner dig varm. Detta kör över en av kroppens försvarsmekanismer, vilket är att minimera blodflödet till hudens yta för att kunna hålla kärnan varm, förklarar Dr. William Haynes för Mentalfloss.

Värmen du känner när blodet rusar till hudens yta kommer dessutom inte bli långvarig, eftersom blodet kyls ner snabbare tack vare kylan i luften. Så ju kallare det är ute, desto snabbare kyls blodet ner. 

7. Att äta en stor måltid innan man börjar dricka gör att man inte blir full

Den här myten är delvis sann. Att äta ett bra mål innan du börjar dricka kan sakta ner eller fördröja upptagningen av alkohol, men det kan inte hindra dig från att bli full. 

Kroppen absorberar alkohol genom magsäcken och tarmarna. Om din mage är fylld med mat tar det längre tid för alkoholen att tas upp. Detta kan fördröja känslan att bli full, men det kan inte stoppa det. Om du fortsätter dricka kommer du fortfarande bli full.

LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till pizza – alla under 100 kronor 

8. Att äta innan man går och lägger sig lindrar eventuell bakfylla

De flesta har nog tagit en sväng förbi den lokala pizzerian eller kebabstället för att få i sig ”nattamat” efter en utekväll. Dels för att stilla hunger, men kanske också för att man tror att mat i magen innan läggdags en kväll när man druckit gör att bakfyllan hindras. Men, den feta maten kommer tyvärr göra väldigt lite för att nyktra till dig eller lindra bakfyllesymtom.

När pizzan kommer ner i magen har alkoholen redan absorberats i din kropp. Fet mat kommer inte hjälpa din lever bryta ner alkohol snabbare.

KÄLLA: Greatist, Mentalfloss, Buzzfeed