5 bästa tipsen: Så får du bartenderns uppmärksamhet

Allt om Vin tipsar om hur du får bartenderns uppmärksamhet.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Allt om Vin tipsar om hur du får bartenderns uppmärksamhet.

En komplicerad drink är inte smart att be om i en full bar.

Foto: Adobe stock

2 av 2: En komplicerad drink är inte smart att be om i en full bar.

I en bar full av folk kan det ibland vara svårt att få bartendern att lägga märke till en.

Men det finns några saker du kan tänka på för att öka dina chanser.

Med hjälp av bartenders tipsar vi om hur du bäst lockar till dig uppmärksamhet.

Andra har också läst

1. Stå där du syns, eller där bartendern måste vara

Det kan verka självklart, men för att få bartenderns uppmärksamhet måste du först och främst synas. Se till att inte stå bakom en öltapp eller bakom någon annan, då minskar chansen för att bartendern ska se dig markant.

Försök få en plats där du syns klart och tydligt. För att öka dina chanser kan du även vara uppmärksam på var bartendern behöver stanna till. Exempelvis bredvid en öltapp, vid en diskho eller en betalningsstation. Om bartendern behöver stanna där i några sekunder vid varje runda är det ett utmärkt tillfälle att be om att få beställa.

LÄS OCKSÅ: Drinkar – världens 10 mest populära klassiker

2. Ögonkontakt

När du hittat en bra plats att stå på gäller det att vara uppmärksam och söka ögonkontakt med bartendern. Stå inte med ryggen mot baren och prata med dina vänner, eller titta ner i mobilen. Då ser du upptagen, och även lite otrevlig, ut. I en bar full av människor är det inte trevligt att ta upp en plats i baren för att scrolla genom Instagram.

Var vaken med blicken och se till att fånga bartenderns blick när det går. Om ni får ögonkontakt kan du även höja handen i en liten vinkning för att visa att du är redo. Du kan även ha ett kort eller pengar i handen för att signalera att du vill beställa. Undvik dock att vifta häftigt med kort, pengar eller knäppa med fingrarna för att visa att du vill beställa. Det är skillnad mellan att höja handen i en vinkning och ha ett kort i handen, och vifta runt med kortet.

3. Var redo med din beställning

Om du kämpar med att få bartenderns uppmärksamhet och ni sedan får kontakt får du se till att vara redo med din beställning också. Om du även ska beställa till ditt sällskap ska du se till att även ha stenkoll på vad de vill ha. Ifall några i sällskapet är osäkra på vad de vill ha är det bättre att vänta med att gå till baren tills de bestämt sig.

Känn även av stämningen i baren när du ska beställa. Även om du är sugen på ställets mest komplicerade drink kanske det inte är så populärt att be om den när det är fullpackat och de som jobbar i baren och har väldigt mycket att göra. Då kan det vara bättre att be om ett glas vin eller öl i stället. Så får du beställa den komplicerade drinken när det lugnat sig.

LÄS OCKSÅ: Vi vill fixa en vinprovning hemma – hur gör man? 

4. Var tålmodig och snäll

Att stå och väntat ett tag i en varm och full bar kan få vem som helst att bli irriterad. Men du kan vara säker på att bartendrarna gör sitt bästa för att serva alla så fort som möjligt. Visa därför tålamod, och sucka inte och säg "äntligen, kan jag få..." när du sedan får hjälp.

Var snäll och trevlig mot bartendern. Visa att du uppskattar servicen och säg tack när du får din beställning. Om det är en lugnare kväll med färre folk kan det också vara trevligt att småprata lite. Det är också ett tillfälle att fråga bartendern om vad hen rekommenderar, eller be om en av deras mer tidskrävande drinkar.

LÄS OCKSÅ: Så förändras ditt beteende när promillehalten stiger 

5. Ge dricks, särskilt efter första drinken

Ett sätt att få din bartender att komma ihåg dig är att dricksa, särskilt efter den första drinken. Det kommer antagligen göra att bartendern är mer mån om att ge dig bra service även nästa gång du besöker baren under kvällen.

Källor: Lifehacker, Supercall  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer