Därför känner du dig mindre stressad av ett glas vin

Hjälper det med ett glas vin för att koppla av?

Foto: Shutterstock

1 av 2: Hjälper det med ett glas vin för att koppla av?

Den allt mer utbredda vinkulturen i Sverige är ett problem, säger Sven Andréasson.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Den allt mer utbredda vinkulturen i Sverige är ett problem, säger Sven Andréasson.

Att dricka ett glas vin för att koppla av är ett fenomen i tv-världen.

Men hjälper det verkligen med lite alkohol om man är stressad?

Allt om Vin har pratat med en expert som hjälper oss bena ut.

Ämnen i artikel:

Vin

Andra har också läst

I tv-serier och film ser vi ofta en stressad huvudperson komma hem efter en lång dag på jobbet där allt bara gått fel, och hen sätter sig ner med ett glas vin för att ”slappna av”. Men är alkohol verkligen rätt väg att gå när man vill stressa ner?

Allt om Vin pratade med Sven Andréasson, professor och överläkare på Karolinska Institutet vid institutionen för folkhälsovetenskap, om det verkligen hjälper att sippa vin för att glömma dagens stress.

LÄS OCKSÅ: Därför ger rött vin ofta huvudvärk

– Ett glas vin hjälper inte för att koppla av. Vad som händer när man dricker är att man får en slags bedövningseffekt. Man upplever att man blir lugn och trött, men det har ingen effekt på stress, säger Sven och fortsätter:

– Det är lite bedrägligt, många som känner sig stressade i tillvaron uppfattar alkohol som ett medel för att kunna gå ner i varv, att det är avstressande. I verkligheten leder alkoholintag till påslag för stresshormoner. Om man dricker ett glas vin och sedan tar ett blodprov efter någon timma ser man en ökad nivå av kortisol och andra stresshormoner. Så även om man får en bedövande känsla i stunden har man en högre stressnivå dagen efter man druckit. Ett glas ger lite skillnad, men om man druckit mer känner man en ökad stress och ångest, berättar Sven.

LÄS OCKSÅ: Vilka är egentligen tillsatserna i vin? 

Skulle du kunna rekommendera ett glas vin efter en stressig dag på jobbet som ett sätt för att kunna slappna av?

– Nej, tvärtom. Om man känner någon typ av stress eller oro är det särskilt viktigt att inte dricka. Det gör saken värre. Man luras av den omedelbara bedövningen man känner. Det är riskabelt och är ett högt pris att betala för tillfällig lindring.

Vad skulle du istället rekommendera att man gör om man känner sig stressad?

– Det finns två sätt att tänka. Det första är, ”vad kan jag dricka istället för alkohol?”. Och sedan få en rutin kring det. Du kanske kan brygga ett gott te och slå dig ner i din favoritfåtölj. Eller så gör man något annat. Det vanligaste är att man gör något fysiskt. Kanske tar en promenad, joggar eller tränar på gymmet.

LÄS OCKSÅ: Långsamt framåt för veganska viner 

Sven berättar att fler och fler kommer in i rutinen att dricka vin ofta, eftersom vinkulturen blivit mer uttalad i Sverige än vad den var förut.

– Vi har gradvis gått över från att dricka sprit till att dricka vin. Det känns mindre dramatiskt att dricka vin varje dag, men detta är ett växande hälsoproblem. Därför måste man hitta ett alternativ för vad man gör istället för att dricka vin när man vill slappna av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer