ANNONS

Innehåll från Wines of Germany

Riesling Week – upptäck den trendiga tyska druvan

Under årets Riesling Week hyllas den ljusgröna druvan på 44 svenska krogar och vinbarer mellan Malmö och Piteå. 

– Få andra druvsorter har en sådan bredd och passar lika bra till den moderna gastronomin, säger Hanna Fagerström, sommelier på restaurang Sekt i Stockholm.

Mer om allt som händer på restaurangerna och vinbarerna under Riesling Week 

24-30 augusti hålls den årliga Riesling Week på krogar och vinbarer. En vecka som går helt i den gröna druvans tyska fotspår. 

Knastertorr, spännande fruktsyrlig eller härligt honungslen – rieslingdruvans smak har stor spännvidd och variation, och passar därför bra tillsammans med mat.  Och det är just den kombinationen som tyska vinproducenter vill hylla tillsammans med 44 svenska krogar och vinbarer med en mängd aktiviteter. 

Under veckan besöker några tyska producenter Sverige. Bland annat håller vinmakaren Sybille Kuntz en Wine Makers Dinner på Volare Vinbar i Visby https://www.volarevisby.se/.

Många krogar och barer kommer att skräddarsy sina menyer efter druvan, medan andra bjuder in gästsommelierer och erbjuder gästerna möjligheten att uppleva mångsidigheten av riesling genom att ha flera olika stilar på glas. 

Sekt hyllar riesling

En av de medverkande krogarna är restaurang Sekt i Stockholm, Sveriges kanske enda krog helt fokuserad på enbart tyska smaker - vilka helt dominerar både i matmenyn och vinlistan.

– Jag har bott och arbetat länge i Tyskland. Men tysk gastronomi i Sverige har länge mest förknippats med schnitzel och en stor öl. Den bilden är långt från verkligheten. I Tyskland har man hittat 3-stjärniga Michelinkrogar sedan början av 1980-talet och det finns byar i sydvästra delen av landet med mängder av stjärnkrogar - där gastronomi är mer ett sätt att leva än en trend. Just den exklusiva enkelheten ville vi förmedla, säger Sekts ägare Pelle Johansson.  

Vinnare av Gulddraken

Stockholmskrogen vann tidigare i år DN:s Gulddraken i kategorien Krog Mellan med motiveringen: ”Ett modernt, elegant och samtida kök som också är djärvt och trendkänsligt.”

– Det där hoppas jag kännetecknar helheten - både mat och dryck.  

Den digra vinlistan finkalibreras av sommelier Hanna Fagerström, som varit på Sekt sedan starten för ett år sedan:

– Riesling och sparris är kanske den mest klassiska kombinationen, men nu under sensommarens Riesling Week hoppas vi bland annat kunna öppna lite vingårdsbetecknad riesling på glas. På så sätt kan gästen upptäcka och jämföra olika stilar och regioner med varandra. Det roliga med riesling är ju att den kommer i så många olika skepnader. Sedan får vi se vilka rätter vi matchar med, säger hon. 

Hur har riesling förändrats under senare tid?

– Det görs många olika slags riesling på de mindre familjeägda vingårdarna. Sedan har det kommit en ny generation vinmakare som är nyskapande och lekfulla. Det märks bland annat kring utformningarna av flaskor och etiketter. Anledningen till att den är en av mina favoritdruvor är just för att man kan se så många olika sidor av riesling. Därför hoppas jag att Riesling Week kan göra att folk vågar dofta, smaka och hitta nya vinstilar, säger Hanna Fagerström. 

Miljömedvetna metoder och långa traditioner

Några av de små vinleverantörerna till Sekt har blivit goda vänner med Pelle Johansson och teamet.

– För mig är den nya Generation Riesling många 90-talister som nu tar över efter sina föräldrar. De är måna om sina långa traditioner men också moderna när det bland annat kommer till miljömedvetna metoder i själva produktionen, säger Pelle Johansson. 

Tradition är en självklarhet för den här druvan. För även om riesling idag hittas på många olika platser i världen trivs den allra bäst i hemlandet Tyskland. Där lär den ha omnämnts första gången redan år 1435 i Rüsselheim i den bördiga regionen Rheingau.

Allt du behöver veta om Riesling Week 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Wines of Germany och ej en artikel av Allt om Vin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!