Suverän chokladdessert till helgen

Lyxa till Allhelgonahelgen med den godaste chokladkaka jag smakat, komponerad av kocken Anders Röberg. Ett glas ruby port fulländar upplevelsen.

Andra har också läst

Chokladkaka i världsklass med portvinskokta körsbär

En underbart mäktig, frestande chokladkaka, fylld med syrliga bär och knaprig mandel – den godaste jag smakat. Med lite portvinskokta körsbär och ett glas portvin bredvid är lyckan fullständig. Receptet kommer ursprungligen från klassiska Stockholmskrogen Paul & Norbert och har förädlats av kocken Anders Röberg.

14–15 bitar:

200 g mörk choklad, minst 55 % kakaohalt

200 g smör

5 ägg

225 g strösocker

150 g sötmandel

150 g torkade körsbär eller aprikoser

Chokladganache:

400 g mörk choklad, minst 55 % kakaohalt

3 dl vispgrädde

Servering:

50–60 g torkade körsbär

1 dl portvin

vispad grädde

  1. Sätt ugnen på 180°. Smält choklad och smör i vattenbad.
  2. Separera gulan och vitan i äggen och vispa ihop sockret med gulorna. Skålla och skala mandeln. Grovhacka den och körsbären/aprikoserna. Vänd ner äggsmeten i chokladblandningen tillsammans med mandel och körsbär/aprikoser.
  3. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner i chokladblandningen.
  4. Slå smeten i en rund smord och bröad form med löstagbar botten (cirka 24 cm i diameter). Grädda kakan cirka 30 minuter mitt i ugnen. Låt svalna i kyl.
  5. Chokladganache: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör smeten slät och glasera omedelbart den kalla kakan.
  6. Servering: Koka körsbären ett par minuter i portvinet. Servera kakan med bären och vispad grädde.

Alternativ och tryfflar

Hittar du inte torkade körsbär blir det gott med torkade aprikoser också.

Receptet på chokladganche blir en stor sats; det är svårt att få krämen bra med mindre. Det som blir över efter glaseringen kan du rulla goda tryfflar på när smeten stelnat lite.

I glaset

Den här kakan är komponerad för ruby port, så valet är självklart. Fonseca Terra Prima Organic Port, nr 2128, 99 kr/37 cl, är världens första ekologiska portvin och sitter fint här.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer