Superenkel laxpizza till drinken

Busenkelt och busgott tilltugg till busigt fredagsvin – god helg!

Andra har också läst

Tarte flambée med rökt lax och gräslöksgremolata

Superenkelt och matigt tilltugg med härliga smaker – funkar också som varmrätt för 2-3 personer.

4-6 personer:

1 färdig pizzadeg

1 dl crème fraiche

2-3 dl riven smakrik ost, t ex Västerbotten

150-200 g kallrökt lax i skivor

Gräslöksgremolata:

1 kruka gräslök

rivet skal av 2 citroner

2 msk rapsolja, gärna kallpressad

  1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut pizzadegen på en plåt med bakpapper. Bred på crème fraiche och strö över osten. Grädda till fin färg mitt i ugnen, ca 15 minuter.
  2. Under tiden, strimla laxen och finhacka gräslöken. Blanda gräslöken med citronskal och olja.
  3. Ta ut den färdiga tarten, låt svalna något. Fördela lax och gremolata över, skär i bitar och servera direkt.

Förbered till flera

Är ni många gäster på kalaset kan pizzabottnar med crème fraiche och ost stå klara svalt på plåt och gräddas efterhand. Gremolatan kan också göras ett tag i förväg, dock inte för många timmar – då kan den bli bitter i smaken.

I glaset

Det här är riktigt buskäk – vi ska dricka ett vin med bra fräschör, som inte behöver ha några subtila nyanser: 2018 Muscadet Sèvre et Maine sur lie, nr 2275, 85 kr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer