EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Spännande lax till påskbordet

Förnya påskbordet med en ceviche på lax – suveränt gott med en mjuk Alsace-pinot gris i glaset. Glad Påsk!

Andra har också läst

Ceviche på lax, äpplen och kapris

En försvenskad variant av den latinamerikanska rätten, som sitter fint som förrätt eller på en påskbuffé.

6-8 personer på buffé eller som förrätt:

400 g skinn- och benfri laxfilé, gärna Salmalax

1/3 gurka

2 lime

1 msk rapsolja

1 svenskt äpple

3-4 msk kapris

salt

nymalen svartpeppar

Servering:

finskuren grönsallad

majonnäs blandad med finhackad dill

  1. Skär fisken och gurkan i 1-cm tärningar. Riv skalet av 1 lime, pressa saften ur båda. Blanda fisk och gurka med limesaft, -skal och oljan. Ställ kallt att marinera 30-40 minuter.
  2. Tvätta äpplet, kärna ur och skär det i fina tärningar med skalet på. Ta fisk och gurka ur marinaden, blanda med äppeltärningar och kapris. Smaka av med lite salt och peppar.
  3. Servering: Bottna portionsskålar eller glas med lite sallad – eller ett serveringsfat. Lägg cevichen ovanpå, bjud med en klick dillmajonnäs.

I glaset

Här är syran rejäl i maten, och då krävs ett mjukt, följsamt vin med lite sötma. Alsacevinet 2017 Jean Biecher Pinot Gris , nr 81401, 99 kr, passar fint. Men vill du hellre ha en god lageröl ska jag inte säga emot!