Spännande lax till påskbordet

Förnya påskbordet med en ceviche på lax – suveränt gott med en mjuk Alsace-pinot gris i glaset. Glad Påsk!

Andra har också läst

Ceviche på lax, äpplen och kapris

En försvenskad variant av den latinamerikanska rätten, som sitter fint som förrätt eller på en påskbuffé.

6-8 personer på buffé eller som förrätt:

400 g skinn- och benfri laxfilé, gärna Salmalax

1/3 gurka

2 lime

1 msk rapsolja

1 svenskt äpple

3-4 msk kapris

salt

nymalen svartpeppar

Servering:

finskuren grönsallad

majonnäs blandad med finhackad dill

  1. Skär fisken och gurkan i 1-cm tärningar. Riv skalet av 1 lime, pressa saften ur båda. Blanda fisk och gurka med limesaft, -skal och oljan. Ställ kallt att marinera 30-40 minuter.
  2. Tvätta äpplet, kärna ur och skär det i fina tärningar med skalet på. Ta fisk och gurka ur marinaden, blanda med äppeltärningar och kapris. Smaka av med lite salt och peppar.
  3. Servering: Bottna portionsskålar eller glas med lite sallad – eller ett serveringsfat. Lägg cevichen ovanpå, bjud med en klick dillmajonnäs.

I glaset

Här är syran rejäl i maten, och då krävs ett mjukt, följsamt vin med lite sötma. Alsacevinet 2017 Jean Biecher Pinot Gris, nr 81401, 99 kr, passar fint. Men vill du hellre ha en god lageröl ska jag inte säga emot!

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer