EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Röda fynd från Rhône

Rhônedalens viner är som gjorda för vår höstliga mat. Här är två brakfynd i lite olika stilar.

Andra har också läst

Att tala om röda Rhôneviner är egentligen missvisande. Det går en skarp skiljelinje mellan vinerna från den norra och södra delen av området. I norr spelar syrah huvudrollen, oftast i ensamt majestät – och i söder är det grenache i samspel med mourvèdre, syrah, carignan och andra som står för innehållet.

Ska man generalisera, så är vinerna från norr stramare, lite lättare i alkoholen och fokuserar mer på elegans än kraft, medan Châteauneuf-du-Pape och de andra sydliga kommunerna bjussar på generös alkohol, kryddiga toner och massiv frukt. Gott blir det på båda ställena, om vinmakaren gör sitt jobb.

Vilket man väljer beror på den egna smaken – och förstås vad som står på bordet. Norra Rhône är klassiska till vilt, ju mörkare kött desto mer uttalat. Södra Rhône funkar här också, men även till vanligt rött kött, grillat eller i grytor.

Här är två riktiga fynd som du hittar i Systemets ordinarie lista:

2016 Delas Les Launes Crozes-Hermitage , nr 2800, 159 kr. En trotjänare som är i toppslag, med hela buketten av svartpeppar, örter och björnbär i stram, välskräddad kostym. Gott nu men vinner på  ett par-tre års lagring.

2015 Domaine Santa Duc Gigondas , nr 74048, 229 kr. Stort och muskulöst med intensiv frukt och lite ungdomlig eldighet, supertypisk för modern Gigondas. Svåravvisat i dag men växer säkert minst fem år, med ökad nyansrikedom och elegans som följd.