Örtig pasta med svamp och skocka

Svamp och jordärtskocka smakar himmelskt tillsammans, här i en skönt gräddörtig pasta med generöst vitt från Sydafrika i glaset. Glad fredag!

Andra har också läst

Örtgrön pasta med skogssvamp och brynt jordärtskocka

Låt pastan bada i skönt örtig sås och toppa med snabbstekt svamp och skocka – suveränt smakrik och god vegomat. Den som vill serverar lite parmaskinka bredvid.

4 personer:

4 portioner pasta, t ex spaghetti eller tagliatelle

2 1/2 dl mellangrädde

1 1/2 dl bladpersilja, grovhackad

1 1/2 dl basilika, grovhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk pressad citronsaft

1–2 tsk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond

1 krm peppar

300 g jordärtskockor

300 g blandsvamp, egenplockad eller köpt, t ex skogschampinjoner

3–4 msk smör

salt, peppar

  1. Koka pastan al dente, spola i kallt vatten och låt rinna av.
  2. Koka upp grädde med persilja, basilika och vitlök, låt koka ihop 3–4 minuter utan lock. Mixa vackert grönt med handmixer eller i matberedare. Smaka av med citron, fond och peppar.
  3. Skala och skär skockorna i cm-stora tärningar. Koka dem nätt mjuka i lättsaltat vatten. Dela svampen i munsbitar.
  4. Stek svampen (hur länge beror på sorten) och bryn skocktärningarna i smöret på hög värme. Krydda.
  5. Vänd ner pastan i såsen och hetta upp hastigt. Servera i djupa tallrikar med svamp och skockor strödda ovanpå.

I glaset

Den här örtiga rätten med mustiga inslag av skogssvamp och jordärtskockans fina nötighet blir allra godast i sällskap med ett fylligt vitt vin med frisk men inte dominerande syra. 2018 Simonsig Chardonnay, nr 2032, 92 kronor, har skönt mullig, lite smörig frukt som slår in pasta och svamp i ett oemotståndligt smakpaket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer