Njut nu - och om 5 år

Vi dricker alldeles för lite vin från underbara landet Portugal. Här är tre fynd därifrån - goda i dag men vinner också starkt på lagring.

João Portugal Ramos är en av Portugals största vinprofiler, stor Sverigevän och välkänd för alla vinälskare här. Han har just besökt Stockholm och visade upp en del av de viner han gör i Alentejo, Duoro och Vinho Verde.

Här är tre utmärkta exempel på varför vi borde dricka mycket mer vin från Portugal; ett spännande vinland som kommit oförtjänt i skuggan av Italien och andra dominanter.

Alla finns i beställningssortimentet, är goda att dricka nu men kommer också att utvecklas mycket positivt i fem år framöver.

2015/2016 Ramos Alvarinho, nr 79909, 159 kr. Strålande citrusfriskt och blommigt vitt, supergott till skaldjur och laxrätter. Med lagring kommer mineralerna att bli mer framträdande, ungefär som med bra riesling. Mycket spännande att följa – João Portugal Ramos säger själv att 2012-an är perfekt att dricka nu.

2013 Vila Santa Reserva, nr 12507, 109 kr. Röd klassiker som tyvärr tyvärr inte finns på vanliga hyllan längre, trots att det är ett av de mest prisvärda rödviner som går att köpa. Fin frukt och härlig, balanserad struktur med liten mognadston, supergott till klassiska kötträtter av nöt och lamm. Med några år till på nacken blir det mer elegant och Bordeauxlikt, fem år är min prognos. Finns också på magnum (nr 12507, 209 kr) som håller ännu längre.

2014/2015 Duorum Colheita, nr 74432, 149 kr. Rikt, varmblodigt Dourovin; det känns elegantare och stramare än många andra röda härifrån som mest påminner om svagare portviner. Jättefint grillvin till sommaren med stark potentail att mogna fram fler nyanser fyra-fem år framöver.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande