Maffigt kött med maffigt rött

Kryp in från höstrusket i helgen med en mustig och smakrik kötträtt med spännande tillbehör! En australisk klassiker i glaset sitter fint. God helg!

Andra har också läst

Teriyakibiff med sesamrostad sparris och sötpotatis samt saffranssås

En härlig mix av japanska, amerikanska och mellan östern-smaker. OBS att köttet ska marinera några timmar, starta i tid.

4 personer:

600-800 g utskuren biff eller entrecôte i bit

1 1/2-2 dl teriyakisås

olja till stekning/grillning

Sötpotatis och sparris:

800-900 g sötpotatis

3 vitlöksklyftor, gärna färsk

2 tsk sesamolja

1+1 msk soja

350-400 g grön sparris

2-3 msk vatten

3 tsk sesamfrön, gärna rostade

1/2 tsk flingsalt

Saffranssås:

1 nypa saffran, ca 1/4 kuvert

1 krm spiskummin

2 msk hett vatten

2 dl matyoghurt, ca 10 % fett

2 msk finhackad mynta

salt

nymalen vitpeppar

  1. Biffen: Dela köttet i två lika stora delar. Lägg det i dubbla plastpåsar, häll på teriyakisåsen och låt marinera 4-5 timmar eller över natten.
  2. Ta köttet ur marinaden, spara den. Torka köttet och pensla med olja. Grilla under lock 12-15 minuter, vänd ofta så det inte bränns. Pensla med marinad under tiden. Eller: Bryn köttet i olja och stek färdigt till 55-60° innertemp i 125° ugn, pensla med marinad ett par gånger. Låt vila några minuter innan du skär upp det.
  3. Sötpotatis: Sätt ugnen på 200°. Skala och dela sötpotatisen i kuber med 2 cm sida. Skiva vitlöken. Lägg sötpotatisen i en långpanna med bakpapper och blanda ner vitlök, sesamolja och 1 msk soja. Rosta mitt i ugnen 12-15 minuter tills potatisen börjar få fin färg.
  4. Ansa och dela ev sparrisen på mitten. Lägg den i långpannan med 1 msk soja och 2-3 msk vatten, blanda runt. Rosta ytterligare 10 minuter, tills sparrisen börjat mjukna. Strö över sesamfrön och flingsalt.
  5. Saffranssås: Lägg saffran och spiskummin i en liten värmetålig skål. Häll på 2 msk kokande vatten, låt dra 10 minuter. Blanda med yoghurt och mynta, smaka av med salt och peppar och ställ kallt att mogna.
  6. Skär upp köttet och servera med det rostade gröna och såsen.

I glaset

I Frankrike hör syrahdruvan hemma i Rhône och cabernet i Bordeaux, men i Australien blandar man gärna – med mustiga, köttvänliga viner som resultat. Här satsar vi på 2017 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, nr 6253, 99 kr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!