EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Lyxig helgpasta med fin chianti

Perfekt middag i helgen blir min italienska variant på Biff Rydberg. Med kärnig sangiovese i glaset kan inget gå fel.

Andra har också läst

Pasta à la Rydberg med parmasticks

Vi lånar smaker och ingredienser från klassikern Biff Rydberg och gör en smarrig pastarätt med italiensk accent.

4 personer:

600 g putsad oxfilé

smör till stekning

1 tsk salt

1 krm peppar

1/2 gul lök,

1 msk smör

2 dl mellangrädde

2 tsk fransk senap

4 portioner nykokt pasta, t ex pappardelle

Parmasticks:

4 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

Servering:

4 äggulor i sina skal

blandad grönsallad

  1. Ta fram köttet och låt temperera minst en halvtimme.
  2. Parmasticks: Dela skinkskivorna i 2-3 remsor på längden. Stek dem hastigt i torr panna och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Hacka löken grovt och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde och senap, låt koka ihop ett par minuter.
  4. Koka pastan. Vänd ner pastan i grädden. Skär oxfilén i 2-3 cm stora tärningar. Krydda och stek oxfilétärningarna hastigt i smör på hög värme så de blir vackert brynta runt om men förblir rosa inuti.
  5. Servering: Lägg upp pastan på varma, djupa tallrikar, fördela köttet och garnera med parmasticks och äggula. Servera med blandad sallad.

I glaset

Det här är mat som är rik på både smaker och gräddighet, så ett elegant vin med markerad fruktsyra är vad som behövs. Vi hittar det givetvis i Italien, närmare bestämt i Chianti: 2016 Fonterutoli , nr 32229, 145 kr, med körsbärsfrukt och fatkaraktär passar förträffligt till.