Lyxig helgpasta med fin chianti

Perfekt middag i helgen blir min italienska variant på Biff Rydberg. Med kärnig sangiovese i glaset kan inget gå fel.

Andra har också läst

Pasta à la Rydberg med parmasticks

Vi lånar smaker och ingredienser från klassikern Biff Rydberg och gör en smarrig pastarätt med italiensk accent.

4 personer:

600 g putsad oxfilé

smör till stekning

1 tsk salt

1 krm peppar

1/2 gul lök,

1 msk smör

2 dl mellangrädde

2 tsk fransk senap

4 portioner nykokt pasta, t ex pappardelle

Parmasticks:

4 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

Servering:

4 äggulor i sina skal

blandad grönsallad

  1. Ta fram köttet och låt temperera minst en halvtimme.
  2. Parmasticks: Dela skinkskivorna i 2-3 remsor på längden. Stek dem hastigt i torr panna och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Hacka löken grovt och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde och senap, låt koka ihop ett par minuter.
  4. Koka pastan. Vänd ner pastan i grädden. Skär oxfilén i 2-3 cm stora tärningar. Krydda och stek oxfilétärningarna hastigt i smör på hög värme så de blir vackert brynta runt om men förblir rosa inuti.
  5. Servering: Lägg upp pastan på varma, djupa tallrikar, fördela köttet och garnera med parmasticks och äggula. Servera med blandad sallad.

I glaset

Det här är mat som är rik på både smaker och gräddighet, så ett elegant vin med markerad fruktsyra är vad som behövs. Vi hittar det givetvis i Italien, närmare bestämt i Chianti: 2016 Fonterutoli, nr 32229, 145 kr, med körsbärsfrukt och fatkaraktär passar förträffligt till.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer