Lax + alvarinho = god helg!

Fira fredag med en smakrik variant på lax, purjo och svensk pesto – och friskt portugisiskt i glaset.

Andra har också läst

Laxtournedos med gräddstuvad purjo och svensk pesto

Fina fisken vilar på en bädd av mild, gräddig purjo och får sting av en svensk variant på pesto. Gott, smakrikt och lättsamt.

4 personer:

800 g skinn- och benfri laxfilé eller 600 g loin av salmalax

1 tsk salt

1 krm nymalen vitpeppar

Svensk pesto:

60-70 g färsk spenat, gärna baby-

1 vitlöksklyfta

25 g hasselnötter

1 dl grovriven Västerbottensost eller annan smakrik svensk hårdost

1 dl rapsolja, helst kallpressad

salt, svartpeppar

Gräddstuvad purjo:

2 stora purjolökar

2 msk smör

1 1/2 dl torrt vitt vin

2 1/2 dl mellangrädde

2-3 msk koncentrerad grönsaksfond

ev salt, vitpeppar

Tillbehör:

8 stora champinjoner

2 msk smör

1 påse blandad sallad

salt, vitpeppar

  1. Pesto: Kör spenaten med pressad vitlök, nötter och ost i matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.
  2. Purjolök: Skölj och ansa purjon och strimla den fint. Fräs den i vid kastrull eller traktörpanna i smöret på svag värme så den inte får färg. Tillsätt vinet och höj värmen, låt det mesta av vätskan koka in. Häll i grädden och koka ihop till lagom stuvningskonsistens, smaka av med fond och ev salt och peppar.
  3. Lax: Sätt ugnen på 200°. Putsa bort slaksidan på laxen så du får en jämnrund filébit kvar – frys in putset och använd till tartar eller gryta senare. Dela laxen i 8 små tournedoser, krydda och ugnsbaka 10-12 min.
  4. Dela svampen i kvartar och smörfräs hastigt i het panna, krydda. Fördela purjon på fyra tallrikar, lägg på sallad, lax och svamp och ringla pesto över.

Användbar pesto

Jag tycker den här svenska peston står sig väl mot det italienska originalet. Servera den också gärna till pasta, eller nykokta primörer som blomkål, broccoli och morötter.

I glaset

Det finns fetma både i fisk och tillbehör som måste mötas med frisk syra i vinet. Lite smaklig kryddighet därtill, och det blir perfekt. Portugisiska finvinet 2018 Alvarinho Contacto, nr 6707, 120 kr, bjuder på allt detta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer