Lättlagad fredagsmat med italienskt i glaset

En härlig, smakrik pasta du svänger ihop på en halvtimme och körsbärsfriskt rött från Italien - precis vad du behöver i julbrådskan.

Uppesittarpasta med rimmat fläsk och brynt spetskål

En riktigt mustig, snabblagad pasta sitter fint på fredagkvällen, när hungern är större än tiden är lång.

4 personer:

4 portioner pasta, t ex tagliatelle eller pappardelle

300 g rimmat sidfläsk

200-300 g spetskål

2 msk smör till stekning

2 dl vispgrädde

2 äggulor

1-2 dl riven parmesan

50 g grovhackade valnötter, ev rostade

Servering:

riven parmesan

  1. Koka pastan och låt rinna av.
  2. Strimla fläsket och kålen. Stek först fläsket knaprigt, bryn sedan kålen i smör så den mjuknar och får färg.
  3. Koka upp grädden. Blanda ner pasta, äggulor och parmesan, ta från värmen och rör om väl.
  4. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, fördela fläsk och kål över och toppa med nötter.

Utan kött

Den som vill kan byta fläsket mot räkor. Bryn kålen tillsammans med lite hackad vitlök och vänd ner räkorna hastigt på slutet, de ska bara bli genomvarma.

I glaset

Det här är robust och opretentiöst god mat, som ska ha sällskap av vin i samma stil. Italienska ekovinet 2016 Tajano Rosso Piceno, nr 6090, 85 kr, bjuder på mörka bär och lite fatvanilj, lättsamt och gott. Vill du satsa på något ännu godare är härliga chiantin 2015 Fonterutoli, nr 32220, 139 kr, ett bra alternativ.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!