Helgmiddag med Rivieran-känsla

Skön smakrik sallad till stekt fisk och härlig rosé - välkomna till Franska Rivieran!

Andra har också läst

Stekt fisk med sallad från Nice

Sallad Niçoise är en fransk klassiker, som finns i många varianter. Här serveras den i extra smakrik form, lätt ljummad, som tillbehör till en bit god stekt fisk. Mums!

4 personer:

600 g filé av gös, torsk eller annan vit fisk, miljömärkt

1 tsk salt

1 krm nymalen vitpeppar

2 msk smör

Sallad:

500 g kokta smått-o-gott-potatisar

2 msk olivolja

80 g färsk spenat, gärna baby-

250 g körsbärs- eller plommontomater

100 g svarta oliver med kärna

ca 200 g haricots verts

4 hårdkokta ägg

1 burk ansjovisfiléer, 125 g

Saltad rödlök:

2 mellanstora rödlökar

1 msk grovt salt

1 tsk rödvinsvinäger

Majonnäs:

1 äggula

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

2 krm salt

ett par varv på vitpepparkvarn

1 1/2 dl rapsolja

  1. Börja med rödlöken och majon. Saltad rödlök: Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda med salt och lägg i durkslag att rinna av ca 15 min. Skölj av saltet hastigt och blanda löken med vinäger i en skål.
  2. Majonnäs: Blanda äggula, vinäger, senap, salt och peppar. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning, så såsen inte skär sig.
  3. Dela potatisen i ätvänliga bitar. Skölj och ansa spenaten. Dela tomaterna. Dela haricots vertsen och koka dem nätt mjuka i saltat vatten, spola med kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Skala och dela äggen i kvartar, låt ansjovisfiléerna rinna av.
  4. Inför servering: Fräs upp potatisbitarna i het olivolja så de blir ljumma och får lite yta. Blanda dem med spenat, tomater, oliver, bönor och ansjovis och lägg upp på fyra tallrikar. Fördela lök och ägg snyggt, ringla över majonnäs. Krydda fisken, stek den hastigt i smör på hög värme och servera direkt.

I glaset

På Rivieran, där denna sallad föddes, är det självklart med ett friskt rosévin i sammanhanget. Tillräckligt friskt och svalt för att möta sältan, tillräckligt rikt för att orka med stekt fisk och oliver. Prova påkostade 2018 Minuty Prestige Rosé, nr 79353,  159 kr, så får du se!

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer