EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Härligt lamm med kryddigt ekofynd

Lammsäsongen är i full gång - här har du en lättlagad helgrätt som trivs fint med sydfranskt ekologiskt. Glad fredag!

Andra har också läst

Lammfilé med kryddig rödlökssås och nötig kål

Klassiska smaker där lite chilikrydda sätter fräs på sötsyrlig sås för den som vill, och knapriga nötter kompletterar mjukstekt kål och mustig potatiskaka.

4 personer:

600 g lammfilé

1 tsk salt, 1 krm nymalen svartpeppar

smör till stekning

Potatiskaka:

600 g potatis, tunt skivad i matberedare

4-5 msk smält smör

1/2 tsk salt

1 krm peppar

2-3 dl riven smakrik ost

Rödlökssås:

1 liten rödlök, finhackad

1 msk smör

1 msk röd vinäger

1 1/2 dl rödvin

1 dl kycklingbuljong

50 g smör i tärningar

salt, peppar

ev 1-2 krm sambal oelek

Servering:

200 g savoykål, ansad och strimlad

50 g saltade cashewnötter

olivolja

ev salt, peppar

  1. : Sätt ugnen på 175°. Vänd potatisskivorna i smöret, krydda. Varva dem med osten i smord ugnsfast form eller portionsformar. Grädda färdigt ca 50-60 min.
  2. : Fräs löken lätt i smör, tillsätt vinäger och vin och koka in nästan all vätska. Tillsätt buljongen, koka ett par minuter. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt, peppar och ev sambal – den ger skön hetta!.
  3. Krydda köttet, bryn det i smör och stek vidare så rosa du vill ha det. Låt vila under folie medan du fräser kålen mjuk i oljan, tillsätt nötterna mot slutet. Smaka av.
  4. Dela köttet på snedden och lägg upp som på bilden med potatiskaka, sås och kål.

I glaset

Köttet och potatiskakan trivs bra med vilket rött som helst, men den lätt söt-syrlig-starka såsen liksom kålen behöver något med rejäl kryddighet och gärna en stadig struktur. Sydfranska 2017 Château Pech-Latt , nr 2233, 119 kr, är ett förträffligt, både modernt och ursprungstroget ekovin som hållit stilen många år. Ännu lite ungbråkigt, så dekantera ett par-tre timmar före servering.