Fyra italienska favoriter

Italien är det största rödvinslandet på Systemet - här är fyra exempel på hur viner härifrån ska smaka!

Andra har också läst

Nästa vecka far jag till Toscana tillsammans med två grupper om cirka 30 personer för att njuta vin, mat och kultur i detta underbara landskap. Jag hade förstås velat ha med er alla därute, men eftersom det är praktiskt omöjligt får ni här i stället smakprov från fyra vinhus vi kommer att besöka.

Alla speglar på sitt sätt den självklara druvan sangiovese, alla är underbara matviner – framför allt till klassiska rätter med balanserade smaker, eftersom vinerna i sig är eleganta och stilrena. Gärna lamm om du frågar en gotlänning…

Alla är goda att dricka i dag, men vinner också på lagring – ett par i fem år eller mera. Skål och god helg!

2015 Brancaia Chianti Classico,nr 70725, 149 kr. Modernt designad men ändå mycket ursprungstypisk chianti i lite kryddig, charmfull och tillgänglig stil. Drick inom tre-fyra år.

2015 Fonterutoli, nr 32229, 139 kr. Helklassisk chianti med koncentrerad körsbärsfrukt och fat, i en årgång ägarna själva betraktar som den bästa någonsin. Passa på medan den räcker! Drick nu eller lagra fem-sex år.

2014 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, nr 2144, 149 kr. Elegant och nyanserad i årgångens lite lättare stil som visar upp denna delikata doldis-by på ett förträffligt sätt. Drick inom två år.

2012 Col d’Orcia Brunello di Montalcino, nr 12357, 279 kr. Mäktigt, komplext och fatkryddat vin i klassisk brunellostil, som balanserar kraften med skräddarsydd struktur. Drick nu och minst fem år framåt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer