EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Fira fredag med smakrik fisk

Mustig sås och vitaminspäckad potatissallad sitter som en smäck i helgen tillsammans med generös chenin blanc från Sydafrika.

Andra har också läst

Halstrad fisk med salmorejo och avokado- och potatissallad

Den härligt mustiga salmorejon liknar en tjock gazpacho och kommer ursprungligen från Córdoba i södra Spanien. Passar till mycket, men kanske extra bra till en hastigt stekt eller halstrad fiskbit. Fräsch, avokadomättad potatissallad är milt och suveränt gott till, du väljer själv om du vill krydda med koriander eller basilika.

4 personer:

600 g skinn- och benfri filé av torsk, kolja, gös, abborre eller annan fast vit fisk

1 tsk salt

1 krm nymalen vitpeppar

1 msk smör +1 msk rapsolja till stekning

Salmorejo:

30 g vitt surdegsbröd

2 stora tomater

1 vitlöksklyfta

2 krm chiliflakes

1 äggula

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 msk sherry- eller rödvinsvinäger

2 msk olivolja

salt

Potatis- och avokadosallad:

600 g potatis av fast sort

1 rödlök

ca 1 dl grovhackad koriander eller basilika

1 msk pressad limesaft

3 msk rapsolja, gärna kallpressad

salt

nymalen vitpeppar

2 avokado

  1. Salmorejo: Kantskär brödet och smula det i små bitar. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Dela dem i bitar. Hacka vitlöksklyftorna och lägg med bröd, tomater, chiliflakes, äggula, paprikapulver och vinäger i en matberedare. Mixa till slät konsistens.
  2. Blanda i oljan lite i taget medan matberedaren är igång och kör till en tjock sås. Smaka av med salt. Ställ såsen att mogna i rumstemperatur.
  3. Potatissallad: Skala och dela potatisen i munsbitar. Koka den i saltat vatten, häll av och blanda med tunt skivad rödlök och koriander/basilika. Vispa ihop limesaft och olja, smaka av med salt och peppar och blanda ner i salladen. Gröp ur avokadoköttet, dela i bitar och vänd försiktigt ner i salladen.
  4. Krydda fisken och stek den på hög värme i smör och olja. Servera med ljummen potatissallad och salmorejo.

I glaset

Ge mig något vitt som har spänst i syran, men också kraft och mod att slå in den kraftfulla såsen i – ge mig ett glas 2018 Allesverloren Chenin Blanc , nr 75986, 99 kr.