EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Fina fisken med vitt från Rhône

Lyxig men lättlagad fisk smakar perfekt i vårljuset. Maffigt vitt från Rhône matchar exakt.

Andra har också läst

Överbakad gösfilé med olivmos och purjotomater

Fina fisken blir saftig och god under sitt täcke i ugnen och moset ger en skön medelhavskick. Köp oliver med kärna och kärna ur själv, det är värt besväret.

4 personer:

4 portionsbitar gösfilé à 150 g eller annan fast vit fisk

1 tsk salt

1 krm peppar

50 g pinjenötter

1 liten rödlök

1 dl rucola

1 dl riven parmesan

2 msk olivolja

Olivmos:

1 kilo mjölig potatis

ca 2 dl mjölk

1/2 dl olivolja

1 dl svarta oliver

1 tsk salt

1/2 purjolök

1 ask körsbärstomater, ca 200 g

1 msk olivolja

salt, peppar

  1. Olivmos: Kärna ur och hacka oliverna grovt. Koka potatisen mjuk, häll av och mosa lagom fint. Späd med het mjölk till önskad konsistens. Rör ner olja och oliver i moset. Smaka av med salt.
  2. Sätt ugnen på 225°. Rosta pinjenötterna i torr panna och hacka dem sedan grovt. Finhacka rödlök och rucola. Blanda pinjenötter, lök, rucola, ost och olja till en röra. Salta och peppra gösfiléerna, bred över röran. Lägg i bakpappersklädd ugnsform och stek mitt i ugnen 11–14 minuter.
  3. Strimla purjon fint och halvera tomaterna. Fräs purjon mjuk i olja utan att den tar färg. Vänd ner tomaterna och värm det hela, salta och peppra lätt. Lägg upp som en bädd, placera fisken ovanpå, servera mos till.

I glaset

Medelhavsinspirerat med mjuka, fylliga smaker från både olja och ost får mig att längta efter något sammansatt och ganska rikt i glaset. Vita rhôneviner har slagit igenom brett som matviner, och 2017 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc, nr 2813, 115 kr är perfekt här.