Fina fisken med vitt från Rhône

Lyxig men lättlagad fisk smakar perfekt i vårljuset. Maffigt vitt från Rhône matchar exakt.

Andra har också läst

Överbakad gösfilé med olivmos och purjotomater

Fina fisken blir saftig och god under sitt täcke i ugnen och moset ger en skön medelhavskick. Köp oliver med kärna och kärna ur själv, det är värt besväret.

4 personer:

4 portionsbitar gösfilé à 150 g eller annan fast vit fisk

1 tsk salt

1 krm peppar

50 g pinjenötter

1 liten rödlök

1 dl rucola

1 dl riven parmesan

2 msk olivolja

Olivmos:

1 kilo mjölig potatis

ca 2 dl mjölk

1/2 dl olivolja

1 dl svarta oliver

1 tsk salt

1/2 purjolök

1 ask körsbärstomater, ca 200 g

1 msk olivolja

salt, peppar

  1. Olivmos: Kärna ur och hacka oliverna grovt. Koka potatisen mjuk, häll av och mosa lagom fint. Späd med het mjölk till önskad konsistens. Rör ner olja och oliver i moset. Smaka av med salt.
  2. Sätt ugnen på 225°. Rosta pinjenötterna i torr panna och hacka dem sedan grovt. Finhacka rödlök och rucola. Blanda pinjenötter, lök, rucola, ost och olja till en röra. Salta och peppra gösfiléerna, bred över röran. Lägg i bakpappersklädd ugnsform och stek mitt i ugnen 11–14 minuter.
  3. Strimla purjon fint och halvera tomaterna. Fräs purjon mjuk i olja utan att den tar färg. Vänd ner tomaterna och värm det hela, salta och peppra lätt. Lägg upp som en bädd, placera fisken ovanpå, servera mos till.

I glaset

Medelhavsinspirerat med mjuka, fylliga smaker från både olja och ost får mig att längta efter något sammansatt och ganska rikt i glaset. Vita rhôneviner har slagit igenom brett som matviner, och 2017 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc, nr 2813, 115 krär perfekt här.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer