Burgundisk kyckling - och dito vin

Använd smakerna i en Boeuf Bourguignon - men välj kyckling i stället för nötkött. Då har du fredagsmiddagen på bordet på en timme! Piggt vin från Beaujolais därtill, glad fredag!

Andra har också läst

Burgundisk kyckling med spenatmos

Boeuf Bourguignon har inspirerat till den här mustiga grytan, som gjord för höstlig fredagkväll. Kyckling gör grytan betydligt mer snabblagad än nötkött.

4 personer:

12-16 små steklökar, skalade

200 g färska champinjoner delade i kvartar

2 ölkorvar eller andra starkt rökta korvar

5 dl rödvin

2 msk koncentrerad kycklingfond

några timjankvistar

600-700 g kycklinglårfilé i munsbitar

1-2 dl vetemjöl eller idealmjöl

1 tsk salt, 1 krm peppar

2-3 msk smör till stekning

Spenatmos:

800 g potatis av mjölig sort

2 msk smör

ca 2 dl het mjölk

80-100 g färsk spenat

smör till fräsning

  1. Bryn lök och svamp i smör. Dela korven i munsbitar och lägg i en gryta med lök och svamp. Tillsätt rödvin, kycklingfond och timjan och koka upp.
  2. Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri. Bryn dem i smör, tillsätt i grytan och koka under lock ytterligare ca 15 min tills kycklingen är genomkokt. Smaka ev av med mer salt och peppar.
  3. Mos: Koka potatisen mjuk, mosa och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens. Vänd ner smörfräst spenat och servera med kycklinggrytan.

I glaset

Kyckling i rödvin, svamp och lök – det vimlar av vinvänliga saker i maten. Och ett lite lättare rödvin med frisk fruktsyra känns givet, gärna från det Bourgogne som inspirerat. Men jag väljer ett i den lättare stilen från områdets sydligaste del, Beaujolais. Här härskar druvan Gamay, med fin hallonton och fräschör. 2017 Château Pierreux, nr 2293, 125 kr, är ett bra exempel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer