Biff à la Bergman med stiligt rött

Fira Ingmar Bergmans 100-årsminne med mat i hans stil och ett snyggt regisserat rödvin!

Lammfärsbiffar hommage Bergman med sås som i en spegel

Världens mest kände Fåröbo, Ingmar Bergman, var mycket noga med vad han åt och gillade inga konstigheter. Men de här biffarna med klassiskt smakande tillbehör skulle säkert fallit honom på läppen. Lätt att förbereda om du har gäster, bara biffarna bör tillagas à la minute.

4 personer:

600 g lammfärs

1 tsk salt

1 krm nymalen vitpeppar

1 tsk provensalska örtkryddor, torkade

smör till stekning

Potatismos med gräslök och ost:

800 g potatis av mjölig sort

2 msk smör

ca 2 dl het mjölk

1 dl hackad gräslök

1 äggula

1 1/2 + 1/2 dl riven Västerbottensost

salt

peppar

Lingonsky:

4 dl vatten

1 1/2 msk konc kalvfond

1-2 kvistar färsk timjan

2 msk smör

ev salt och peppar

1 dl lingon, färska eller frysta

Långhyvlad inlagd gurka:

1 gurka

2 msk ättiksprit, 12 %

2 msk strösocker

1 dl vatten

1/2 krm nymalen vitpeppar

1/2 tsk salt

2 msk hackad persilja

  1. Börja med gurkan. Skölj gurkan och skär i tunna skivor på längden med osthyvel. Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt, lägg i gurkan. Strö över persilja och låt stå minst 2 timmar före servering.
  2. Mos: Koka potatisen mjuk, mosa och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens. Vänd ner gräslök, äggula och 1 1/2 dl riven ost. Smaka av med salt och peppar. Packa i väl smorda ugnsfasta formar eller utstickare. Strö 1/2 dl riven ost ovanpå och gratinera högt uppe i 225° ugn till vacker färg.
  3. Lingonsky: Koka ihop vatten, fond och timjan tills ca 1 dl återstår. Fiska upp timjankvistarna och vispa i smöret. Smaka ev av med salt och peppar. Vid servering, hetta upp såsen och lägg i lingonen.
  4. Blanda lammfärsen med salt, peppar och örtkryddor. Forma 8 biffar och stek dem genomstekta i smöret på medelvärme, 5-6 min.
  5. Servera biffarna med gratinerat mos, gurka och en spegel av lingonsky.

I glaset

Här handlar det om tämligen klassiska smaker, och då vill jag att vinet ska tala samma språk. Italienska 2014 Masi Campofiorin, nr 5123, 125 kr, har både stadig frukt och elegant struktur.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!