Betor, fläsk och chenin blanc

Säsongens läckra betor i skön sallad sitter fint till en bit grillat fläskfilé. I glaset: Loirevin med både spets och kraft.

Andra har också läst

Grillad fläskfilé med varm rödbetssallad

Getost och rödbetor smakar super tillsammans, och med spenat och rostade nötter lyfter det hela ännu en bit. En naturell fläskfilé smakar utmärkt intill, vill du hellre ha kyckling går det också bra.

4 personer:

600 g fläskfilé

2 msk olja

1 tsk salt

1 krm nymalen vitpeppar

Rödbetssallad:

800 g färska rödbetor

2 dl valnötter eller 1 dl pinjenötter

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 msk flytande honung

1 krm salt

ett varv på vitpepparkvarnen

50-100 g färsk spenat, gärna späd

200 g getost, chèvre

Servering:

grönsallad

  1. Dela fläskfilén i två delar. Gör snitt på längden så filén går att platta ut till ca 2 cm tjocklek. Pensla med olja, salta och peppra. Grilla helt genomstekt under lock, vänd ofta så köttet inte bränns.
  2. Rödbetor: Ansa och koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka men fortfarande spänstiga. Skala dem och dela i klyftor. Rosta nötterna varsamt i torr panna. Blanda olja, vinäger och honung, smaka av med salt och peppar
  3. Bottna ett stort fat med spenat och lägg upp rödbetorna ovanpå. Smula över getosten, strössla med nötter och ringla dressingen på det hela.
  4. Servera med uppskuret kött på salladsbädd.

I glaset

En frisk sauvignon blanc är klassiskt till både getost och rödbetor, men med köttet behövs lite mer kraft i glaset. Testa en härlig chenin blanc från Loire med både sting och styrka: 2018 Vouvray, nr 6288, 129 kr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer