En tumregel är: Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.
1 av 2: En tumregel är: Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. Foto: SHUTTERSTOCK
En annan alkoholkäpp i vikthjulet är att kroppen alltid bränner alkohol först. Så en bit mat efter krogen kan göra mer skada än nytta, ur ett viktminskningsperspektiv.
2 av 2: En annan alkoholkäpp i vikthjulet är att kroppen alltid bränner alkohol först. Så en bit mat efter krogen kan göra mer skada än nytta, ur ett viktminskningsperspektiv. Foto: Fotolia

Så mycket kalorier är det i alkohol

Kan alkohol bidra till att man går upp i vikt?

En vanligt förekommande fråga, vars svar är ja. 

Alkohol är nämligen rikt på kalorier. Och kom ihåg: ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.

De flesta vet att man behöver en balanserad kost för att må bra, och att mängden energi man stoppar i sig bör rimma väl med mängden energi man gör av med. Om inte blir det ett energiöverskott – och då går man upp i vikt, enkelt förklarat.

Dessutom är det allmänt känt att sötsaker, chips och snabbmat är riktiga busar i sammanhanget. Men hur ligger läget vad gäller alkohol?

Alkohol innehåller mycket kalorier

LÄS MER: Lär dig om syrah/shiraz – en kraftfull favorit

I en intervju med Systembolaget säger Heléne Bertéus Forslund, medicine doktor och dietist, att alkohol, näst efter fett, är vår energitätaste källa.

– Eftersom alkohol innehåller kalorier kan alkoholintaget bidra till att vi går upp i vikt, säger Forslund.

LÄS MER: Sangiovese – Italiens mest odlade doldis

Alkohol och mat – osund kombination

En annan alkoholkäpp i vikthjulet är att kroppen alltid bränner alkohol först, då det är ett gift som kroppen försöker göra sig av med. Om du då äter samtidigt som du dricker alkohol innebär det att fettförbränningen minskar och fettet lagras.

Samtidigt ökar aptiten när man är berusad. Vi snackar alltså dubbeltrubbel när det kommer till att kombinera alkohol och mat – och speciellt snabbmat. Eller som det i kontext ofta kallas: fyllemat.

Och då kan man fråga sig: vad är det frågan om, hur många kalorier kan det finnas i ett ynka glas? Svaret varierar beroende på kön, där kvinnor i snitt behöver 2 000–2 200 och män 2 500–2 700 kcal per dag, ålder och hur mycket man rör på sig.

Nedan hittar du en lista som ger dig en överblick.

Så många kalorier innehåller drycken

1 starköl (5,6% ) 40 cl: 186 kcal

1 glas rött vin (12% ) 12,5 cl: 90 kcal

1 glas vitt vin (12% ) 12,5 cl: 84 kcal

1 glas gin & tonic (40% ) 4 cl: 150 kcal

1 glas cosmopolitan (40% ) 4 cl: 120 kcal

1 glas punsch (26% ) 4 cl: 98 kcal

1 glas whisky (40% ) 4 cl: 89 kcal

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin – prova magasinet Allt om Vin med 50 % rabatt! Beställ här!