Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
folk i bar
folk i bar
folk i bar
folk i bar Foto: Adob Stock

Bartendern berättar: 7 saker du aldrig ska göra i baren

Vett och etikett på krogen är kanske inte det lättaste. Speciellt om det är trångt, stressigt och högljutt.

Därför kan det vara en bra idé att lyssna på vad proffsen bakom bardisken har att säga. Här är sju saker du aldrig ska göra i en bar, enligt flera bartenders som Metro UK har pratat med.

1. Vara för specifik, för generell eller inte veta vad du vill ha

Visst, du ska alltid beställa det du vill ha. Men tänk efter innan du beställer en liten cola med två små isbitar och en tunn skiva nyuppskuren lime. Risken är uppenbar att det irriterar bartendern.

Å andra sidan är det heller ingen poäng med att inte veta vad du vill ha när du går fram till baren. "Vad rekommenderar du?" eller "överraska mig" är inga bra fraser där, speciellt om det är fullt med folk i baren. Däremot är det helt okej att inte veta precis vad man vill ha, men någon idé behövs för att ge bartendern en chans att blanda något du gillar.

"En syrlig vodkadrink", "något fruktigt med rom", eller något i den stilen, är en lagom nivå. Om inte annat har du tid att fundera medan du väntar på din tur att få beställa – i alla fall om det är en full bar på en fredagskväll.

 

2. Beställa en drink i taget, för många på en gång, eller i fel ordning

Be om en vodka martini, när så den är klar beställer du en öl, och när den är upphälld ber du om en till. Nej, det är inte bartenderns dröm. Beställ allt på en gång så får proffset avgöra i vilken ordning och hur det ska göras. Riktigt struligt blir det om du beställer en stout, till exempel en Guinness. Den måste nämligen stå en stund efter att ha blivit upphälld.

Å andra sidan är det ingen höjdare att räkna upp sjutton drinkar efter varandra. Bartenders är, trots allt, bara människor, och att komma ihåg så mycket i en högljudd och ofta stressig situation är inte det lättaste. Räkna hellre upp några drinkar i taget.

LÄS MER: Sodavatten, mineralvatten eller tonic? Så väljer du rätt till drinken

 

3. Komma med synpunkter på hur drinken ska göras

Som sagt, de som står i baren är proffs. De vet hur man häller upp en öl och vilken rom som passar bäst i en mojito. Låt de göra sitt jobb – koncentrera dig på att njuta av slutprodukten.

Undantaget är givetvis om du har speciella önskemål, som att du vill ha en specifik whisky i din whisky sour. Då är det fullt rimligt att upplysa bartendern om det – men inte att lägga sig i självklarheterna.

 

4. Beställa mycket på en gång och sen betala individuellt

Ständigt ett gissel, både i barer och på restauranger. Är ni ett gäng på fem personer som beställt i baren är det smidigast för alla om en betalar. Annars är risken överhängande att det skapas både köer och irritation. Systemet med rundor har uppkommit av en anledning.

Om ni av någon anledning inte vill beställa i rundor finns Swish, vilket har gjort det enklare än någonsin att reda ut pengafrågorna. Lös det vänner emellan i stället för att skapa köer i baren och problem för bartendern.

LÄS MER: Guide – så beställer du vin på krogen

 

5. Beställa en mojito i en full bar med lång kö

Vissa drinkar kräver att blanda några vätskor i ett glas, medan andra kräver betydligt mer tid och kraft. Så klart får du beställa vad du vill, men att mitt i rusningen på en fullsatt bar vänta i en lång kö för att sedan beställa en tidskrävande drink, exempelvis en mojito, kommer du att röra till det för bartendern.

 

6. Vissla, knäppa med fingrarna eller ropa för att få uppmärksamhet

 

Nej, kösystemet i en bar fungerar inte alltid utan problem. Men försök att vänta på din tur i stället för att vissla, knäppa med fingrarna eller ropa på bartendern. En sådan kö kommer att gå snabbare för alla än en där alla försöker komma fram först. Men framför allt kommer bartendern att tappa tålamodet när alla försöker ta sig fram till honom eller henne utan att vänta på sin tur.

Det kan till och med ha motsatt effekt. Om du är oförskämd och bufflig minskar chansen att bartendern hjälper dig först. Visa hänsyn och var trevlig. Det är klyschigt, men alla (inte minst bartendern) tjänar på det i slutändan.

LÄS OCKSÅ: Aperol Spritz – bästa receptet

 

7. Be om 'samma som förra gången' eller 'det vanliga'

Det kan tyckas häftigt att bli igenkänd av bartendern, men här är det bäst att ta det säkra före det osäkra. Ja, du kanske har varit där flera gånger förut och alltid beställt samma sak, men gissa hur många andra gäster barpersonalen har serverat under den tiden? Det är omöjligt att komma ihåg alla.

Nej, det bästa och mest friktionsfria sättet att bli stammis är att låta personalen vara de som tar initiativ. Att slå sig ner i baren och bli tillfrågad om man vill ha 'det vanliga' är mycket bättre än att begära att bartendern ska komma ihåg alla som kommer dit ibland.