Foto: Adobe stock

Vin utan alkohol – en stark trend i hela världen

Den globala trenden med viner helt utan alkohol eller med låg alkoholhalt växer sig allt starkare. Vilka är anledningarna och hur ser framtiden ut? Allt om Vins vinskribent Åsa Johansson har spanat på fenomenet.

Varför dricka vin om det är utan alkohol? Det säger en medelålders man uppriktigt under en vinresa som jag guidar i Italien.

Jag tänker på det där. Ja, varför dricka vin utan alkohol? Oavsett vad man anser om det så ser vi ett allt större intresse världen över för alkoholfri sprit, öl och vin. I England dricker till exempel en fjärdedel av alla mellan 16 och 24 år ingen alkohol överhuvudtaget. BMI:s undersökning, gjord tillsammans med Världshälsoorganisationen förväntar sig också att alkoholkonsumtionen i England kommer att gå ner med 0,2 procent per år mellan 2017 och 2021. Det till skillnad från perioden mellan 2012 och 2016 när konsumtionen ökade med 1,2 % per år. 

Liknande trender ser man i flera andra länder. I Världshälsoorganisationens senaste alkoholrapport från 2018 tror man i och för sig att den totala konsumtionen (räknad i ren alkohol) per capita i Europa kommer att vara stabil på 9,8 liter fram till 2025.

Hälsotrenden spelar roll

Enligt Systembolaget ökar intresset även i Sverige för alkoholfria produkter. Det är inte längre en produkt som riktar sig endast till gravida, utan målgruppen blir allt bredare.

En av anledningarna till de alkoholfria produkternas framgång är den hälsotrend, speciellt bland ungdomar, som sprider sig runtom i världen. Man äter nyttigare. Sportar mer. Dricker mindre alkohol. Man äter även lättare mat och lever ett mer aktivt liv, där viner med hög alkohol och starksprit som ger många kalorier, inte passar in. Tidigare var det mer vanligt att man drack alkoholfritt om man väntade barn, åt vissa mediciner eller ville hålla upp en viss period. Idag är det dock en trend som blir vardag och som håller i sig.

Stora aktörer erbjuder alkoholfria alternativ

Med tanke på den pågående trenden ställer också de stora spelarna på den internationella vin- och spritmarknaden om siktet och förbereder sitt utbud för sina framtida kunder genom att erbjuda alkoholfria alternativ. Kanske är det också ett sätt att låta de ungdomar som i dag inte vill dricka alkohol vänja sig vid smaken för att sedan gå över till ”riktiga viner”?

Alkoholfri sprit har gjort succé

Spanska Torres gjorde till exempel sitt första alkoholfria vin (0,5 % ) redan 2008. Ett vitt vin gjort på druvan muscat. År 2013 fick det sällskap av ett rosé och ett rött. Även Tesco, Pernod Ricard och Constellation Brands har kommit ut med sina alkoholfria viner. För att bara nämna några. Även starkspritsproducenter får konkurrens av alkoholfria alternativ. Till exempel Seedlip från norra England, en alkoholfri gin som gjort dundersuccé runtom i världen. Börsnoterade Diageo, som även är delägare i Seedlip, erbjuder sina kunder bland annat en alkoholfri vodka och andra alkoholfria spritsorter.

Alkoholfri sprit, finns det? Jo, den har till och med gjort succé på flera håll i världen. Foto: HandmadePictures - stock.adobe.com

Hur gör man alkoholfritt vin?

Hur gör man då ett alkoholfritt vin? Det finns olika tekniker man kan använda sig av. Man arbetar också på flera ställen i världen på att ta fram genmodifierade jästsorter som producerar mindre alkohol, men de är inte tillåtna i Europa. Men de flesta metoder som används för att nästan helt få bort eller få ner alkoholhalten kräver dyr utrustning och teknisk kunskap. Inget för en liten vinbonde med andra ord.

De vanligaste metoderna är vakuumdestillation, omvänd osmos eller spinning cone-tekniken (se teknisk förklaring i faktaruta). Men alkohol är en smakbärare, så det är ju oundvikligt att smakerna förändras när alkoholen försvinner. Trots detta finns det många bra alternativ i dag. På Systembolagets tio-i-topp ligger dessa tre på medaljplats: Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Richard Juhlin Blanc de Blanc Non-Alcoholic Sparkling Wine och Carlsberg Alcohol Free. Men det finns även viner som traditionellt har låg alkoholhalt. Ofta kommer de från områden med kallare klimat. Exempelvis, Österrike, Jura, och Savojen, Tyskland, Val d'Aosta, Portugals Vinho Verde och Schweiz.

Vissa druvor smakar bättre än andra vid låg alkoholhalt

Sedan finns det ju vissa viner där man stoppar jäsningen innan allt socker har jäst ut. Som det italienska söta mousserande dessertvinet, Moscato d'Asti, där alkoholen ligger på runt fem procent men med flera hundra gram restsocker, så vill man ha ett torrt vin är det kanske inte det bästa alternativet.

Det finns även vissa druvsorter som uttrycker smak och doft bättre än andra vid låga alkoholhalter, till exempel chardonnay, grüner veltliner, melon de bourgogne, riesling och trousseau (också känd som bastardo).

På Nya Zeeland har man följt utvecklingen och i dag arbetar man på ett ambitiöst projekt som går ut på att göra sauvignon blanc med en alkoholhalt på endast nio procent, i stället för att ligga mellan 11 och 13 procent som man ofta gör i dag. Målet är att sänka alkoholen, men samtidigt behålla den smakprofil som man förknippar med just sauvignon blanc från Nya Zeeland. Man har kommit fram till att om man ligger lägre än nio procent så förändras smakkaraktären för mycket. Anledningen är att man vill få med sig yngre konsumenter som söker efter viner med lägre alkohol.

Chardonnay är en av flera druvor som uttrycker doft och smak bättre än andra vid låga alkoholhalter. Foto: ydumortier - stock.adobe.com

Gjorde cannabis-vin i stället

Om du tycker att det låter konstigt och underligt med viner och sprit utan alkohol så finns det de som tagit det ett steg längre. Till exempel vinproducenten Rebel Coast i Kalifornien som gjorde vin i traditionell mening fram till 2012. När cannabis blev legaliserat så bestämde man sig i stället för att göra ett cannabis-vin. Rebel Coast tar bort alkoholen från sina viner och har sedan i THC-molekylen som ger en liknande ruseffekt som det man får av vin, men med färre kalorier. Men det dröjer nog innan vi får se ett cannabisvin på Systembolaget. Eller vad tror du? 

Så skapas vin utan alkohol

VAKUUMDESTILLATION:

En av de absolut vanligaste metoderna för att avlägsna alkoholen från vinet, speciellt i Tyskland som tillverkar många alkoholfria viner. Metoden innebär att vinet förs in i en hög kolonn där luften sugs ut så att det bildas ett vakuum. På grund av det lägre trycket kokar alkoholen vid vakuumdestillation redan vid normal rumstemperatur och kan då separeras. Genom att undvika höga temperaturer minskar risken för 'kokta' smaker i det färdiga alkoholfria vinet.

OMVÄND OSMOS: Kallas även membranfiltrering och är en annan metod för detta. Osmos, ('tryck' på grekiska), är en vätskas strävan att åstadkomma samma koncentration på båda sidor av ett membran. Omvänd osmos innebär att man med teknikens hjälp applicerar ett tryck på den vätska man vill 'rena'. Vinet förs in i en kolonn med två behållare, åtskilda av ett syntetiskt, halvgenomträngligt membran. Det yttre trycket tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet och kvar blir den alkoholfria vätskan.

SPINNING CONE: En tredje metod som är vanlig i Nya världen. Tekniken går ut på att vin hälls i en kolonn som består av roterande koner. Med hjälp av centrifugalkraft omvandlas vinet till en tunn hinna av vätska. I konens botten förs kvävgas in. Kvävet fungerar som bärare av vinets flyktiga arom- och smakämnen. Dessa ämnen kondenseras och separeras från vätskan. Vinet får sedan passera konen ytterligare en gång vid en något högre temperatur, för att avlägsna alkoholen. Arom- och smakämnena återförs sedan till det alkoholfria vinet, som till sist blandas med lite ojäst druvjuice.

 

KÄLLA: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!