Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nätförsäljningen av alkoholfri öl har ökat med flera hundra procent.Nätförsäljningen av alkoholfri öl har ökat med flera hundra procent.Nätförsäljningen av alkoholfri öl har ökat med flera hundra procent.
Nätförsäljningen av alkoholfri öl har ökat med flera hundra procent. Foto: Adobe Stock

Försäljningen av alkoholfri öl har ökat med 351 procent

Alkoholfri öl fortsätter att öka i popularitet.

Under coronapandemin har försäljningen skjutit i höjden.

Nya siffror visar att näthandeln för drycken ökade med hela 351 procent jämfört med samma period året innan.  

Under de senaste åren har alkoholfri öl toppat listan över de drycker som ökar mest i försäljning. Ölet har både passerat lättölen och kommit ifatt mellanölen i popularitet. 

Beräknas sälja 20 miljoner liter

I år beräknas försäljningen uppgå till över 20 miljoner liter, vilket är fyra gånger mer än 2014. Under coronapandemin när rekommendationerna har varit att hålla avstånd har framför allt handeln på internet tagit fart. Minst sagt. 

Enligt statistik från analysföretaget Nielsen ökade försäljningen av alkoholfri öl i näthandeln med hela 351 procent under mars till september ,om man jämför med samma period 2019. Till exempel via dagligvaruhandelns stora aktörer.

– Många passar säkert på att köpa alkoholfri öl när de handlar mat på nätet, säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige, som är ett av de bryggerier som framgångsrikt säljer alkoholfri öl.

Minskad försäljning av alkoholfritt på Systembolaget

Redan tidigare i år när Allt om Vin vari kontakt med Ica, bekräftade de att försäljningen av alkoholfri öl hade ökat. Samtidigt har försäljningen av alkoholfritt på Systembolaget minskat. 

Under det första halvåret 2020 såldes 1 403 000 liter alkoholfritt på Systembolaget, jämfört med 1 634 000 under samma period 2019. Det innebär en minskning med 14 procent. Alkoholfri öl har minskat i linje med detta, från 585 000 till 506 000 liter. 

– En trolig anledning till det är att många större evenemang och sociala sammankomster har blivit inställda. Många som handlar alkoholfritt på Systembolaget gör det när man ska ha en större bjudning där man vet att det finns dem som hellre vill dricka alkoholfritt. Alkoholfritt säljs ju även i andra butiker, sa Systembolagets pressekreterare Sofia Brännborn till Allt om Vin tidigare i år. 

För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige får det innehålla max 0,5% alkohol.