Många alkoholfria drycker på Systembolaget är inte helt utan alkohol.
Många alkoholfria drycker på Systembolaget är inte helt utan alkohol. Foto: Systembolaget

Därför är det alkohol i Systembolagets alkoholfria drycker

Systembolaget marknadsför gärna sitt alkoholfria utbud. 

Men faktum är att flera av dryckerna innehåller alkohol.

Allt om Vin tog reda på varför det är så.  

Christofer Bernestål

Trenden är tydlig, vi väljer allt oftare alkoholsvagare och alkoholfria alternativ när vi handlar. Försäljningen av så kallad alkoholfri öl har till exempel skjutit i höjden på senare år. 

Många av dessa alternativ finns inte helt oväntat på Systembolaget där en rad produkter säljs under begreppet alkoholfritt. Men faktum är att många drycker på hyllan faktiskt inte är alkoholfria. Bara tre av flaskorna på Systembolagets topp 10-lista över vilka ”alkoholfria” drycker som sålde bäst under 2019 är till exempel helt utan alkohol. 

Spår av alkohol i alkoholfritt

 Visserligen handlar det om mycket små mängder, som mest 0,5 procent alkohol. Men trots allt ändå inte helt alkoholfritt – vilket också flera av Allt om Vins läsare har påpekat. 

En väldigt liten mängd alkohol behålls i vissa fall för att lyfta smak och aromer, men framför allt handlar det om tillverkningsprocessen. 

– Alkoholfri öl och vin görs oftast från en alkoholhaltig produkt där man tar bort alkoholen. Då kan det finnas spår av alkohol kvar, förklarar Karin Husberg, tidigare pressekreterare på Systembolaget.

Lag tillåter alkohol i alkoholfritt

Men hur kan det då komma sig att Systembolaget marknadsför drycker som innehåller alkohol som alkoholfria? Ja, det hela bottnar egentligen i en EU-lagstiftning.  

– Enligt livsmedelslagstiftningen behöver man inte ange alkoholhalt på drycker som innehåller upp till 1,2 procent alkohol. Systembolagets egna regler för vilka drycker som hamnar i det alkoholfria sortimentet är dock hårdare än lagstiftningen - vår gräns för alkoholfritt ligger nämligen vid 0,5 procent. Dessutom märker vi ut olika alkoholhalter på drycker under 0,5 procent, uppger Karin Husberg. 

Men för den som vill ha helt alkoholfritt ska det sägas att Systembolaget också har drycker som inte innehåller alkohol överhuvudtaget. Det går att söka efter dessa flaskor på Systembolagets webbsajt, men de är också märkta med ”0,0 procent alkohol” på hyllkanten i butik.