Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Nu ökar det globala intresset för alkoholfria drycker, som öl, vin och bubbel. Speciellt bland yngre konsumenter.
Nu ökar det globala intresset för alkoholfria drycker, som öl, vin och bubbel. Speciellt bland yngre konsumenter.
Nu ökar det globala intresset för alkoholfria drycker, som öl, vin och bubbel. Speciellt bland yngre konsumenter.
Nu ökar det globala intresset för alkoholfria drycker, som öl, vin och bubbel. Speciellt bland yngre konsumenter. Foto: Adobe Stock

Alkoholfritt vin och öl - en stark trend i hela världen

Trenden med alkoholfritt vin, öl och sprit växer sig allt starkare över hela världen. Vad beror det på och hur ser utvecklingen ut? Allt om Vin har kollat in framtidsutsikterna för de alkoholfria alternativen. 

Åsa Johansson

Intresset för alkoholfri vin-, öl, och sprit ökar nu i flera länder - och allra mest bland de yngre konsumenterna. I England dricker till exempel en fjärdedel av alla mellan 16 och 24 år ingen alkohol överhuvudtaget. Enligt researchföretaget BMI:s undersökning, gjord tillsammans med Världshälsoorganisationen, finns också en förväntan om att alkoholkonsumtionen i England kommer att gå ner med 0,2 procent per år mellan 2017 och 2021. Det till skillnad från perioden mellan 2012 och 2016 när konsumtionen ökade med 1,2 % per år. Liknande trender ser man i flera andra länder. I Världshälsoorganisationens senaste alkoholrapport från 2018 tror man i och för sig att den totala konsumtionen (räknad i ren alkohol) pro capita i Europa kommer att vara stabil på 9,8 liter fram till 2025. 

Målgruppen blir bredare - fler än bara gravida 

Enligt Systembolaget ökar intresset även i Sverige för alkoholfria produkter. Det är inte längre en produkt som riktar sig endast till gravida, utan målgruppen blir allt bredare. 

En av anledningarna till de alkoholfria produkternas framgång är den hälsotrend, speciellt bland ungdomar, som sprider sig runtom i världen. Man äter nyttigare. Sportar mer. Dricker mindre alkohol. Man äter även lättare mat och lever ett mer aktivt liv, där viner med hög alkohol och starksprit som ger många kalorier, inte passar in. Tidigare var det mer vanligt att man drack alkoholfritt om man väntade barn, åt vissa mediciner eller ville hålla upp en viss period. I dag är det dock en trend som blir vardag och som håller i sig. 

Vin- och spritmarknaden erbjuder alternativ 

Med tanke på den på den pågående trenden ställer också de stora spelarna på den internationella vin- och spritmarknaden om siktet och förbereder sitt utbud för sina framtida kunder genom att erbjuda alkoholfria alternativ. Kanske är det också ett sätt att låta de ungdomar som i dag inte vill dricka alkohol vänja sig vid smaken för att sedan gå över till ”riktiga viner”?

Spanska Torres gjorde till exempel sitt första alkoholfria vin (0,5 % ) redan 2008. Ett vitt vin gjort på druvan muscat. År 2013 fick det sällskap av ett rosé och ett rött. Även Tesco, Pernod Ricard och Constellation Brands har kommit ut med sina alkoholfria viner. För att nämna några. 

LÄS OCKSÅ: 10 alkoholfria favoriter på Systembolaget - expertens val  

Även starkspritsproducenter får konkurrens av alkoholfria alternativ. Till exempel Seedlip från norra England, en alkoholfri gin som gjort dundersuccé runtom i världen. Börsnoterade Diageo, som även är delägare i Seedlip, erbjuder sina kunder bland annat en alkoholfri vodka och andra alkoholfria spritsorter.

Alkoholfritt vin - så går produktionen till 

Hur går det då till att göra vin utan alkohol? Det finns olika tekniker man kan använda sig av. Man arbetar också på flera ställen i världen på att ta fram genmodifierade jästsorter som producerar mindre alkohol, men de är inte tillåtna i Europa. Men de flesta metoder som används för att nästan helt få bort eller få ner alkoholhalten kräver dyr utrustning och teknisk kunskap. Inget för en liten vinbonde med andra ord.

De vanligaste metoderna är vakuumdestillation, omvänd osmos eller spinning cone-tekniken (se teknisk förklaring i faktaruta). Men alkohol är en smakbärare så det är ju oumbärligt att smakerna förändras när alkoholen försvinner. Trots detta finns det många bra alternativ i dag. 

LÄS OCKSÅ: De mest populära alkoholfria dryckerna - topplistan  

Men det finns även viner som traditionellt har låg alkoholhalt. Ofta kommer de från områden med kallare klimat. Exempelvis, Österrike, Jura, och Savojen, Tyskland, Val d’Aosta, Portugals Vinho Verde och Schweiz. 

Sedan finns det ju vissa viner där man stoppar jäsningen innan allt socker har jäst ut. Som det italienska söta mousserande dessertvinet, Moscato d´Asti, där alkoholen ligger på runt fem procent men med flera hundra gram restsocker, så vill man ha ett torrt vin är det kanske inte det bästa alternativet.   

Det finns även vissa druvsorter som uttrycker smak och doft bättre än andra vid låga alkoholhalter, till exempel chardonnay, grüner veltliner, melon de bourgogne, riesling och trousseau (också känd som bastardo).

Viner med låg alkoholhalt - också en global trend 

På Nya Zeeland har man följt utvecklingen och i dag arbetar man på ett ambitiöst projekt som går ut på att göra sauvignon blanc med en alkoholhalt på endast nio procent, i stället för att ligga mellan 11 och tretton procent som man ofta gör i dag. Målet är att sänka alkoholen men samtidigt behålla den smakprofil som den man förknippar med just sauvignon blanc från Nya Zeeland. Man har kommit fram till att ligger man lägre än nio procent så förändras smakkaraktären för mycket. Anledningen är att man vill få med sig yngre konsumenter som söker efter viner med lägre alkohol. 

LÄS OCKSÅ: 5 Stockholmsbarer med smak för alkoholfritt 

 

Lär dig mer om alkoholfri tillverkning

Vakuumdestillation

Vakuumdestillation är en av de absolut vanligaste metoderna, speciellt i Tyskland som tillverkar många alkoholfria viner. Metoden innebär att vinet förs in i en hög kolonn där luften sugs ut så att det bildas ett vakuum. På grund av det lägre trycket kokar alkoholen vid vakuumdestillation redan vid normal rumstemperatur och kan då separeras. Genom att undvika höga temperaturer minskar risken för ”kokta” smaker i det färdiga alkoholfria vinet.

Omvänd osmos

Omvänd osmos eller membranfiltrering, är en annan metod. Osmos, (”tryck” på grekiska), är en vätskas strävan att åstadkomma samma koncentration på båda sidor av ett membran. Omvänd osmos innebär att man med teknikens hjälp applicerar ett tryck på den vätska man vill ”rena”. Vinet förs in i en kolonn med två behållare, åtskilda av ett syntetiskt, halvgenomträngligt membran. Det yttre trycket tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet och kvar blir den alkoholfria vätskan.

Spinning Cone

En tredje metod, vanlig i Nya världen, kallas Spinning Cone Column. Tekniken går ut på att vin hälls i en kolonn som består av roterande koner. Med hjälp av centrifugalkraft omvandlas vinet till en tunn hinna av vätska. I konens botten förs kvävgas in. Kvävet fungerar som bärare av vinets flyktiga arom- och smakämnen. Dessa ämnen kondenseras och separeras från vätskan. Vinet får sedan passera konen ytterligare en gång vid en något högre temperatur, för att avlägsna alkoholen. Arom- och smakämnena återförs sedan till det alkoholfria vinet, som till sist blandas med lite ojäst druvjuice.

 

Källa: Systembolaget