Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lösningen på ett gott, alkoholfritt alternativ i andra, genuina alternativ som inte försöker efterlikna något som de inte är.
Lösningen på ett gott, alkoholfritt alternativ i andra, genuina alternativ som inte försöker efterlikna något som de inte är.
Lösningen på ett gott, alkoholfritt alternativ i andra, genuina alternativ som inte försöker efterlikna något som de inte är.
Ett problem med alkoholfritt vin är att vinets kropp faller förlorad i och med att jäsningsprocessen – och så alkoholen – uteblir, menar Andreas Grube.
Ett problem med alkoholfritt vin är att vinets kropp faller förlorad i och med att jäsningsprocessen – och så alkoholen – uteblir, menar Andreas Grube.
Ett problem med alkoholfritt vin är att vinets kropp faller förlorad i och med att jäsningsprocessen – och så alkoholen – uteblir, menar Andreas Grube.
1 AV 2
Lösningen på ett gott, alkoholfritt alternativ i andra, genuina alternativ som inte försöker efterlikna något som de inte är.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Ett problem med alkoholfritt vin är att vinets kropp faller förlorad i och med att jäsningsprocessen – och så alkoholen – uteblir, menar Andreas Grube.
Foto: SHUTTERSTOCK

Alkoholfritt vin – en svår nöt att knäcka

En stor del av skönheten i ett bra vin återfinns i dess komplexitet – där alkoholen är en bärande pelare, förklarar Andreas Grube.

Ett alkoholfritt vin är därför ofta något utav ett luftslott.

Det finns uppenbara svårigheter i att hitta välsmakande, alkoholfria alternativ till vin. Och det gäller såväl rött som vitt, menar Andreas Grube, sommelier och vinskribent på Allt om Vin.

– Vin utan alkohol tappar en dimension. Det kommer inte smaka vin, säger Grube.

– Vad som gör ett riktigt bra vin till ett riktigt bra vin är just alkoholen, fortsätter han.

Konkret handlar det om komplexiteten i vinet. Om smakbilden, vilken flätas samman och blir till i jäsningsprocessen där även alkoholhalten blir till. Alltså faller vinets kropp förlorad i och med att jäsningsprocessen – och så alkoholen – uteblir.

Eller som Andras Grube krasst väljer att beskriva det:

– Det blir saft, inte vin.

LÄS OCKSÅ: Lika bubbligt – men utan alkohol

Alkoholfritt alternativ till vin

Intresset för alkoholfria alternativ har dock aldrig varit större, och många är vi som letar efter ett välsmakande sådant. Inklusive Grube själv som efter gedigna sökinsatser ändå landar i att den alkoholfria vinmarknaden är urholkad. Tyvärr.

En uppenbar problematik, men hur löser man det?

– Det är en svår nöt att knäcka. Jag tror att man bör se sig om efter andra, mer genuina alternativ. Alltså något som inte försöker efterlinka ett vin. Exempelvis en alkoholfri cider eller bärdryck, säger Grube och tipsar om tre substitut.

1. Saxhyttegubbens Blåbär 100% (nr 1964, 72 kr)

Fin frisk syrlighet och tvättäkta blåbärssmak i massor.

2. Roomi Svarta vinbär - Aronia (nr 1923, 79 kr)

Frisk syra och doft och smak av färska bär tillsammans med eneträ och örtkryddighet.

3. Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (nr 11901, 69 kr)

Ett av få alkoholfria viner som faktiskt funkar, tycker jag. Gott om klassiska rieslingtoner som päron och citrus. Friskt och fräscht.

Matcha alkoholfritt med mat

Andreas Grube tipsar om hur du matchar alkoholfritt på bästa vin.

– Grunden är den samma, med sötma och syra. Dock faller tanniner och beska bort i alkoholfria alternativ – tyvärr. Men tänk så här: till en maträtt med hög syra ska du ha en dryck med hög syra. Till en dessert kan du gärna servera något sött, som en cider.