Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 dec 2017 10:00

9 smarta tips som förgyller festen

Snart stundar årets mest festliga period, med sprakande nyårsafton och gnistrande vinterpartyn. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas som värd. 

Foto: AP

FEST-TEST! Quiz: Hur mycket kan du om Champagne och annat bubbel  

1) Positiv attityd 

Visst är det självklart? Om du är glad som värd så skapar det en skön stämning på festen eller middagen. Men svårt att få till, när det ju alltid blir tajt i tidsschemat. Sov tillräckligt före, ha realistiska förväntningar på kvällen och planera så mycket det bara går. A och O för en avspänd, härlig fest.

2) Var dig själv 

Vi vet alla hur det är, så kul att planera för avancerad mat så att gästerna ska bli imponerade, men gör det med förnuft. Är du ingen mästerkock så kommer du inte att vara det på nyårsafton heller. Välj efter din nivå, men lägg stor möda vid eleganta detaljer – och låt gärna någon kunnig vän komma ett par timmar tidigare och hjälpa dig! 

3) Rätt temperatur

Tempen är viktig, inte minst när det kommer till sprudlande drycker. Oavsett om det handlar om alkohol eller alkoholfritt så är en rätt kyld flaska bubbel alltid härligare än en för varm. 

Här fem tumregler för vin: 

Mousserande vin: Champagne, 8–12 grader. Halvtorra eller söta sorter, 6–8 grader. 

Sött och halvtorrt vitt vin: kylskåpskallt, det vill säga 5–10 grader.

Torrt vitt vin: 10–14 grader. 

Lättare rött vin: 14–16 grader. 

Medelfylligt och fylligt rödvin: 17–20 grader. 

 

LÄS MER: Drycken som är världens bästa festfixare

4) Kurviga kupor

Ska du servera en kraftig champagne av exklusivt snitt? Tappa inte bort upplevelsen genom att hälla upp i ett långsmalt glas, som lätt kan strypa smakerna. Slunga ner champagnen i en kurvig, generös bourgognekupa, och ge plats för de fina aromerna. Allmänt när det gäller vin och glas, våga prova dig fram! 

5) Lagom mängd

Fyll glasen till max två tredjedelar så att inte vinet skummar över och för att det ska finnas utrymme för aromerna.  

Foto: / SHUTTERSTOCK

6) Rätt ordning

Inget nyår utan bubbel, tänker nog många. Numera finns även flera vassa alkoholfria alternativ. Men tänk smart; börja kvällen med den godaste drycken så att smaken verkligen kommer fram (innan gästerna har ätit och druckit) och spara den enklaste varianten till tolvslaget. 

 

LÄS MER: Allt du vill veta om världens kändaste vindistrikt 

7) Alkoholfritt

Det kan inte nog betonas. Som värd behöver du ha alkoholfria alternativ på lager, och ett glas cola gills inte en sådan här kväll! Det finns en uppsjö av goda drycker numera, här ett par tips som sticker ut, enligt Allt om Vins vinredaktör Andreas Grube. 

ÖL

Mikkeller Drink’In The Snow, nr 1967, 16,90 kr.

En av de allra bästa alkoholfria produkterna på Systembolaget. Massor av djup och smaker av vörtbröd, honung och apelsinskal. 

VIN

Leitz Eins Zwei Zero, nr 11901, 69 kr.

Alkoholfritt vin brukar generellt vara vedervärdigt att dricka, men här är en riesling som faktiskt lyckas riktigt bra: här bjuds på klassiska rieslingtoner som päron, citrus och gröna äpplen, fin fräschör och bra syra.

CIDER

Jus de Pommes Artisanal Pétillant, nr 1990, 39 kr

Sötfruktig äppelcider med doft och smak av mogna gula och röda äpplen, honung och torkad frukt. Servera den ordentligt välkyld för bästa möjliga upplevelse.

COCKTAIL

Här en variant med mousserande vin och jordgubbssorbet, som funkar lika fint sommar som vinter. Både snygg och god! 

Champagnedrink med jordgubbssorbet

4 drinkar

1 flaska mousserande vin (med eller utan alkohol) 

ca 2 dl jordgubbssorbet

1 lime

mynta

strösocker

Dra en limeklyfta runt glasens kanter och doppa i en blandning av finklippt mynta och strösocker. Lägg en stor matsked med sorbet i glasen och slå på mousserande vin.

Foto: / SHUTTERSTOCK

8) Glas per flaska

Räcker drycken? En vanlig fråga inför festen, men tricket är att hellre köpa lite extra. Spara kvittot så får du byta in oöppnade flaskor efteråt. Här ett par tumregler, självklart beroende på hur mycket som hälls upp per glas. 

Rött vin är 5-6 glas per flaska

Vitt vin 6-7 glas per flaska. 

Mousserande vin 7-8 glas per flaska

9) Blandad gästlista 

Glöm inte det allra viktigaste – personerna på festen. Det går att snacka om eleganta drycker och fantastisk mat hur länge som helst, men det är ni tillsammans som gör festen. Våga blanda vänkretsar; låt jobbarkompisarna träffa barndomens pärlor. Roligare än om alla känner varandra från början!