9 sista minuten-drycker till midsommar

Kolla in några av experternas favoriter när det kommer till snaps, vin och öl.

Foto: Adobe Stock/Systembolaget (montage)

Kolla in några av experternas favoriter när det kommer till snaps, vin och öl.

I morgon är det midsommarafton och stängt på Systembolaget. Men än finns det tid att hitta den perfekta drycken till sillen och de andra läckerheterna. 

Allt om Vin har plockat ut 9 tips från experternas topplistor.

Andra har också läst

Öl:

Weihenstephaner Hefe Weissbier, nr 1526, 23:90 kr (500 ml)
Flaggskeppsölet från bryggeriet som funnits i 900 år. Stilbildande veteöl som fortfarande är lika relevant varje sommar. Sammetslena banan- och ananastoner, fruktiga estrar, kryddnejlika. Matcha till en vegetarisk sallad. (Petur Olafsson & Fredrik Berggren)

Jämtlands Bärnsten, nr 1307, 19:90 kr (330 ml)
En svensk klassiker från Pilgrimstad i Jämtland. För den som vill ha en lite smakrikare lageröl på midsommarbordet. Mjukt maltig med karamell, honung samt friska toner av citrus. Fungerar fint som allroundöl eller som sällskapsdryck. (Petur Olafsson & Fredrik Berggren)

LÄS OCKSÅ: Så håller Systembolaget öppet under helgdagarna

Snaps:

Östgöta Sädesbrännvin, nr 16, 219 kr (500 ml)

En av de pålitliga trotjänare som alltid finns på mitt midsommarbord. Doft- och smakmässigt påminner den en aning om whisky, med halmtoner, lätt fatkrydda och honung. Sitter bra till det mesta. (Andreas Grube)

Piratens Besk, nr 254, 229 kr (700 ml)

Smakrik och ordentligt kryddig, med tydligt bitter karaktär från malörten. På toppen också en del citruszest och färska gröna örter. Personligen kan jag tycka den här gör sig toppen till matjessillen. (Andreas Grube)

LÄS OCKSÅ: Lyxiga grillviner till midsommar

Bag in box:

2017 Periquita Reserva, Portugal, nr 2560, 249 kr (3 liter) 

Pålitligt grillvin i smakrik och mustig stil. Inslag av söta plommon, körsbär och en god kryddighet. Gott till en grillad biff med bea. (Gunilla Hultgren Karell)

2018 Inycon Chardonnay Pinot Grigio, Italien, nr 2153, 209 kr (3 liter)

Generöst med saftiga toner med inslag av ananas och päron. Avrundad eftersmak. Gott till grillad lax med honungsvinägrett. (Gunilla Hultgren Karell)

2018 Les Fumées Blanches Rosé, Frankrike, nr 22138, 249 kr (3 liter)

Ungt, blekfärgat med tydlig friskhet, lätt aromatiska toner av smultron och citron. Fint som en anspråklös drink på bryggan med lite plockmat till. (Gunilla Hultgren Karell)

LÄS OCKSÅ: Så ska du dricka din snaps – undvik misstagen

Vin:

Folklore Albariño 2018, Spanien, nr 6263, 99 kr (750 ml)

Ungt, friskt och piggt med ren frukt, drag av citrusskal och en lätt örtig ton. Till sallader, skaldjur, fisk och kallskuret. Fint även som drink. (Gunilla Hultgren Karell)

Puy Chéri Syrah Rosé 2018, Frankrike, nr 2209, 75 kr (750 ml)

Piggt, lättsamt rosévin med drag av hallon och grape. Trevligt allroundvin och passar bra till lätta, fräscha bufférätter. (Gunilla Hultgren Karell)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer