Något många kanske inte tänker på är att bartending är ett vädligt fysiskt jobb.
Som bartender måste du alltid sätta kunden i första rummet.
1 AV 2
Något många kanske inte tänker på är att bartending är ett vädligt fysiskt jobb.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Som bartender måste du alltid sätta kunden i första rummet.
Foto: Shutterstock

9 saker du måste kämpa med som bartender

Står bartender högst upp på din drömjobbs-lista? Kul!

Det finns dock några saker du borde veta innan du ställer dig bakom en bar.

Med inspiration från riktiga bartenders listar vi några saker att ha koll på.

1. Det är ett fysiskt jobb

Du får aldrig en chans att sitta ner, du springer runt, lyfter tungt, skakar drinkar, böjer dig ner för att ta fram ingredienser, städar, med mera. Att vara bartender är så mycket mer än att bara stå bakom en bar och hälla upp en drink i ett fint glas. Det är mycket fysiskt jobb.

2. Du kommer jobba när dina vänner umgås

Bartenders jobbar i regel inte 9-5. Det innebär att du kommer jobba när alla dina vänner är lediga och kan umgås. Om du inte har vänner som också är bartenders eller jobbar skift, förstås.

LÄS OCKSÅ: 8 myter om alkohol – detta är sant och falskt 

3. Du behöver ha skinn på näsan

Som bartender behöver man hantera fulla människor, otrevliga människor och riktiga slajmballs, exempelvis dem som flörtar eller försöker ta på dig fast du sagt åt dem flera gånger att sluta. Med andra ord behöver du kunna vara bestämd och borsta av dig personen som var otrevlig mot dig utan anledning.

4. Jobbet handlar om kunden

Ditt yrke baseras på att gäster finns, att de vill komma och besöka baren du jobbar på. Du är där för alla gäster som kommer in och ska sträva efter att ge dem den bästa servicen som finns.

LÄS OCKSÅ: 5 bästa tipsen: Så får du bartenderns uppmärksamhet 

5. Att ta hand om gäster är ett stort ansvar

Med alkohol i bilden innebär det att du har ett ansvar för dina gäster. Du måste se till att alltid vara uppmärksam på dina gäster. Hur mycket dricker dem, hur snabbt, vad finns i deras drinkar, hur starka är drinkarna, äter de eller inte? 

6. Det finns alltid något att göra bakom baren

Bara för att du inte har en gäst att serva för tillfället innebär inte det att du kan ta en paus. Det finns alltid något att diska, ytor att torka av, sopor att slänga, golv att städa, ingredienser att hämtas, flaskor att ta bort, inventering att göras. 

LÄS OCKSÅ: Bartendern dömer dig efter vilken drink du beställer

7. Du behöver vara trevlig - hela tiden

Precis som i alla serviceyrken behöver man bemöta sin kund med ett leende, även om man kanske inte alls vill. Det spelar ingen roll om du har världens sämsta dag eller precis behövde ta hand om ett otrevligt sällskap. Du behöver vara tillmötesgående och trevlig mot varje gäst som kommer in.

8. Gäster förväntar sig att du ska kunna alla drinkar som någonsin funnits

Om du jobbat som bartender ett tag kan du antagligen lärt dig en hel del drinkar utantill. Men många gäster tror att du ska kunna exakt alla drinkar som existerar, inkluderat ”den där goda drinken med *valfri sprit* jag drack på det där stället hundratals mil härifrån en gång”.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så beställer du vin på krogen 

9. Du behöver vara social

Att vara bartender är som att vara en vän och rådgivare på samma gång. Bartending är med andra ord ett riktigt socialt jobb, så du får inte vara rädd för att kallprata med väldigt många människor under en och samma kväll.

Källa: Cosmopolitan, Thrillist, Thrillist