Brasilien är det värsta drabbade landet hittills.
1 av 4: Brasilien är det värsta drabbade landet hittills. Foto: Bigstock
Norwegian tillåter både om- och avbokning på flyget till Puerto Rico för gravida.
2 av 4: Norwegian tillåter både om- och avbokning på flyget till Puerto Rico för gravida. Foto: Johan Nilsson / Tt
Insatser för att döda myggorna som sprider viruset är i full gång.
3 av 4: Insatser för att döda myggorna som sprider viruset är i full gång. Foto: Mario Tama
Zikaviruset tros ha ett samband med Mikrocefali – vilket innebär att barn föds med för små hjärnor.
4 av 4: Zikaviruset tros ha ett samband med Mikrocefali – vilket innebär att barn föds med för små hjärnor. Foto: Felipe Dana

Zikaviruset – det gäller om du vill avboka resan

Zikaviruset oroar gravida som bokat resor till Karibien och Latinamerika.

Norwegian och vissa charterbolag tillåter ombokning men annars gäller oftast de vanliga reglerna.

UD uppmanar gravida som ska resa till länder som drabbats av zikaviruset att hålla sig informerade och följa råd från hälso- och sjukvården. Men trots att WHO nu klassar smittspridningen som ett internationellt nödläge avråder inte UD gravida från att resa. UD:s presstjänst hänvisar till Folkhälsomyndigheten som gör riskbedömningen.

– Det finns infektionshot runtom i världen. Det här är ytterligare ett, men det skiljer sig inte mycket från hoten i vanliga fall. Vi ser det som en risk bland andra, kommenterar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten.

Zika är normalt ofarligt, men man misstänker ett samband med det starkt ökade antalet barn som fötts med hjärnskadan mikrocefali i Brasilien.

Ving, Norwegian och Fritidsresor tillåter avbokning

Normalt följer charterbolagen UD och tillåter bara ombokningar om de avråder, men Ving och Fritidsresor låter ändå gravida avboka resor till de drabbade områdena, även om de inte har avbeställningsskydd.

– Vi har väldigt få som hör av sig. De flesta som berörs har redan gjort det om de är oroliga och de bokar nog inte till de här resmålen nu, tror Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Norwegian tillåter både om- och avbokning på flyget till Puerto Rico för gravida. Men annars gäller i allmänhet de vanliga avbokningsvillkoren för de som flyger reguljärt. Här bör man kolla med bolaget man ska flyga med. Avbeställningsskydd gäller normalt inte.

– Avbeställningsskyddet gäller bara om man är sjuk och har läkarintyg, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

LÄS OCKSÅ: Zika – 12 vanliga frågor och svar om zikaviruset

Om UD avråder pga Zika

Det räcker inte att vara gravid, även om man har ett läkarintyg på det.

Skulle UD avråda gäller andra regler. Då får man normalt avboka och pengarna tillbaka. När UD avråder på grund av krig gäller inte vanliga reseförsäkringar, men det är inte fallet om orsaken är smittspridning enligt Håkan Franzén:

– Man behöver en särskild reseförsäkring om man reser till en krigszon, men det gäller inte vid smittspridning, även om UD avråder. Om man åker och blir insektsstucken gäller försäkringen.

Zikaviruset har nu spridit sig till de flesta länder i Latinamerika och Karibien. Normalt ger det bara lindriga symtom. I 80 procent av fallen inga alls.

LÄS OCKSÅ: Zika – resebolag låter gravida boka om resor

 

Det här gäller om du vill boka om din resa

Ving

Resenärer som bokat resor till Karibien, Mexiko eller Kap Verde med charterflyg får omboka om de har läkarintyg på att de är gravida även om de inte har avbeställningsskydd. De som flyger med reguljärflyg får omboka om de har avbeställningsskydd.

– De som inte har det får kolla med oss så försöker vi lösa det om det går, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Fritidsresor

Kostnadsfri ombokning för gravida med läkarintyg som bokat resa till Mexiko, Jamaica, Dominikanska republiken och Kap Verde även om man inte har avbeställningsskydd.

Apollo

Vanliga ombokningsregler gäller enligt Apollos Sverigechef Peter Browall. Man får omboka om man har avbeställningsskydd och läkarintyg på att man inte bör resa.

Norwegian

Gravida får om- eller avboka flyg till Puerto Rico, även utan avbeställningsskydd.

SAS

SAS tillåter fri avbokning för gravida som bokat resa till drabbade länder – läs mer om beslutet här. 

Länderna som drabbats av Zika-viruset

# Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt listan på länder där zikavirus sprids. Den 5 februari 2016 står dessa länder på listan: Chile (Påskön, 2014), Brasilien, Colombia, Surinam, Guatemala, El Salvador, Mexiko, Paraguay, Honduras, Venezuela, Panama, Franska Guyana, Martinique, Puerto Rico, Barbados, Ecuador, Guyana, Haiti, Saint Martin, Bolivia, Guadeloupe, Dominikanska republiken, Amerikanska Jungfruöarna, Nicaragua, Curaçao, Costa Rica och Jamaica.

# Amerikanska CDC har dessutom med Kap Verde på sin lista. Där konstaterades zika i oktober 2015. Amerikanska Samoa, Samoa och Tonga i Söderhavet står också på CDC:s lista.

 

Så säger Folkhälsomyndigheten

Så säger CDC

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande