Risken för smitta är störst i juni till augusti då flygresenärerna är flest och myggorna har lättast att sprida viruset.
1 av 4: Risken för smitta är störst i juni till augusti då flygresenärerna är flest och myggorna har lättast att sprida viruset. Foto: AP
Ju mörkare område, desto större smittorisk. Kartan gäller för augusti.
2 av 4: Ju mörkare område, desto större smittorisk. Kartan gäller för augusti. Foto: Umeå universitet
Forskaren Joacim Rocklöv vid Umeå universitet.
3 av 4: Forskaren Joacim Rocklöv vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson
Bland de områden som riskerar att drabbas hårdast finns populära semesterresmål vid Medelhavet.
4 av 4: Bland de områden som riskerar att drabbas hårdast finns populära semesterresmål vid Medelhavet. Foto: Colourbox

Zika riskerar spridas till Europa i sommar

Zikaviruset som drabbat Sydamerika och Karibien riskerar att spridas till södra Europa i sommar.

Risken är störst mitt i semestern, från juni till augusti.

Forskaren Joacim Rocklöv uppmanar gravida som planerar semester i Sydeuropa att hålla sig uppdaterade om eventuell smittspridning.

Joacim Rocklöv och ett forskarlag vid Umeå universitet har beräknat risken att zikaviruset ska drabba i Europa i sommar. De har analyserat antal flygresenärer från drabbade områden, temperaturer och tittat på var aedesmyggor, som kan bära viruset, finns. Resultatet blev att risken för smitta är störst i juni till augusti då flygresenärerna är flest och myggorna har lättast att sprida viruset. Bland de områden som riskerar att drabbas hårdast finns populära semesterresmål vid Medelhavet i Spanien, Frankrike, Italien, Albanien och delar av Greklands fastland samt Svartahavskusten i Bulgarien.

LÄS OCKSÅ: Zika och resor – 12 vanliga frågor och svar

Zika i Europa

Men Joacim Rocklöv tycker inte att man behöver vara orolig om man bokat en resa till dessa länder:

– I Europa har vi bra övervakning av sjukdomsfall och var myggorna finns. Om det blir inhemsk smittspridning kommer vi att få veta det väldigt snabbt. I så fall ska man tänka om, om man är eller vill bli gravid.

Han kan inte svara på hur stor risken är att Europa verkligen drabbas.

– Nej, men i vissa delar av Europa har vi sett sjukdomar som dengue spridas av samma sorts mygga. Förhoppningsvis sätter man in åtgärder nu så risken blir mindre. Störst är risken att det bli lokala utbrott.

LÄS OCKSÅ: Zikavirus – det gäller om du vill boka om resan

Zika orsakar hjärnskada

I fyra fall av fem ger zikaviruset inga symtom alls, men det orsakade stor oro i vintras när ett ökande antal barn föddes med hjärnskadan mikrocefali i Brasilien. Deras mammor hade varit smittade av zika under graviditeten. Forskning kring sambandet intensifierades och i dag är forskarvärlden enig om att zikavirus kan orsaka både mikrocefali och nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Man vet dock inte hur stor risken är eller när under graviditeten som risken att smitta fostret är som störst. Det är också klarlagt att zika kan spridas via sperma, varför Europeiska Smittskyddsinstitutet (ECDC) rekommenderar att man använder skydd vid samlag i sex till åtta veckor efter resor till smittade områden.

Finns det någon risk att zika ska spridas i Sverige?

– Ja, sexuellt. Det kan också finnas myggor som skulle kunna sprida viruset, men det är inget vi känner till i dag, avslutar Joacim Rocklöv,

 

FAKTA

Här ser du vilka länder som drabbats av zikaviruset:

Europeiska Smittskyddsinstitutet (ECDC) uppdaterar kontinuerligt vilka länder som drabbats på sin hemsida.

Svenska Folkhälsomyndighetens sida har också aktuell information.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande