Håller du dig till den centrala delarna i Wien hinner du med mycket på ett dygn.
1 av 6: Håller du dig till den centrala delarna i Wien hinner du med mycket på ett dygn. Foto: Figurniy Sergey
Som till exempel ett besök på Spanska ridskolan.
2 av 6: Som till exempel ett besök på Spanska ridskolan. Foto: Johan Öberg
Stefansdomen.
3 av 6: Stefansdomen. Foto: Johan Öberg
Majolikahaus – en av de allra mest berömda byggnaderna i Wien.
4 av 6: Majolikahaus – en av de allra mest berömda byggnaderna i Wien. Foto: Johan Öberg
Obere Belvedere – här inne finns "Kyssen".
5 av 6: Obere Belvedere – här inne finns "Kyssen". Foto: Johan Öberg
En rejäl wienerschnitzel hör till.
6 av 6: En rejäl wienerschnitzel hör till. Foto: Johan Öberg

Wien på 24 timmar – 9 tips för ett lyckat dygn

Wien har egentligen alldeles för mycket att erbjuda för bara en dygnslång upplevelse.

Men håller du dig någorlunda centralt och inte hänger för länge på klassiska kaféer och ölhak går det att hinna med många godbitar - allt från ståtliga kejserliga palats till den sinnligt underbara " Kyssen".

09.00 På medeltida gatori Wien

Med frukosten avklarad på hotellet är det dags för en intensiv dag i Wien. Stan har i centrum - innanför berömda Ringstrasse som byggdes då de forna befästningarna revs på mitten av 1800-talet - behållit sitt medeltida gatunät. Få gator är helt raka, det finns gott om små "hemliga" smitvägar rakt igenom många hus och förr eller senare hamnar man alltid på torget framför den imponerande  Stefansdomen - en symbol för Wien med sin 137 meter höga spira och sitt lättigenkännliga, färggranna tak som lär ha en matta som förebild. Kämpa dig upp de 343 trappstegeni sydtornet för en fin vy över stan.

Hitta hit: Stephansplatz (www.stephanskirche.at)

11.00 Ridskolans träning på spanska ridskolan

Spanska ridskolan i Wien är världens äldsta dressyrskola, omnämnd redan 1572. Här stannade tiden i början av 1800-talet och varenda detalj i dressyr, ryttaruniform och miljö genomsyras av en svunnen epok. Man dresserar enbart lippizanerhästar med flerhundraåriga stamtavlor. De stora uppvisningarna är fullbokade månader i förväg, men den dagliga dressyrträningen är det bara att köa och betala för att få se.

Hitta hit: Michaelerplatz 1 (www.srs.at/en/)

12.30 Lunch på marknaden

Den avlånga marknaden Naschmarkt har rötter från sent 1800-tal då en stinkande kanal fylldes igen. I dag delar grönsakshandlare, slaktare och delikatessaffärer plats med en uppsjö av restauranger och barer. Det är bara att välja om man vill ha billig thaimat, elegantare vid bord med vita dukar eller kanske en snabblunch på ostron och annat godis från havet. Gärna nedsköljt med friskt, torrt, österrikiskt vin - kanske från kullarna runt stan. Beundra berömda Majolikahaus - ett av de främsta Jugendmästerverken - medan du äter och titta så klart på Secessionrörelsens unika högkvarter efteråt.

Hitta hit: Wienzeile (www.wienernaschmarkt.eu)

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Wien och Österrike som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

13.30 Kejsarnas lyxprylar

Wien är präglat av århundradena av kejserligt styre och palatsen känns ibland hur många som helst. Hofburg, mitt i stan, är lättillgängligast, medan det

berömda slottet Schönbrunn tar nästan en dag i anspråk. Det ligger dessutom en bit bortom centrum. Allt ståtligt glitter kan bli för mycket, men ta åtminstone in den fantastiska Kunstkammer, en del av det långt större Kunsthistorisches museum, där gräddan av alla de makalösa lyxföremål hovet köpt på sig under århundradena visas. Kunstkammer öppnade 2013 och är så poppis att man får en exakt inträdestid när man köper sin biljett.

Hitta hit: Maria-Theresien-Platz (www.khm.at)

16.30 Kyssen!

Har man kommit hit måste man ju bara se det mest kärleksfulla konstverk som någonsin skapats - Wienkonstnären Gustaf Klimts "Kyssen". Det hänger på slottet Belvedere, ett av flera museer med superba konstsamlingar från den österrikiska konstens verkliga guldålder runt förra sekelskiftet. Belvedere är egentligen två slott med en tjusig barockpark emellan. Den berömda tavlan finns på Oberes Belvedere. Fotoförbud råder, men sitt ner, ta gott om tid på dig och njut.

Hitta hit: Prinz Eugen-Strasse 27, www.belvedere.at

15.00 Bakelser, öl eller vin i Wien?

Dags att välja: Öl på en traditionellt bierstube, vin på en stadtheurigen eller lyxfika på ett kaffeehaus. Wien är fullt av alla tre, men för den som tvekar kan ett klassiskt  kaffeehaus, som Café Central på Herrengasse 14, Café Hawelka på Dorotheergasse 6, eleganta Café Sperl, Gumperdorfer Strasse 11 eller Café Sacher på  Philarmonikerstrasse 4 - den berömda tårtans hem - var bästa valet då man oftast har både vin och öl utöver en uppsjö av olika kaffevarianter. En "kleiner Schwarzer" serverad på en silverglänsande bricka är ett tryggt val.

Hitta hit: www.palaisevents.at/cafecentral.html,

www.hawelka.at, www.cafesperl.at, www.sacher.com

 

ANNONS: Boka biljetter till konserter, museer och andra sevärdheter i Wien innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

18.00 Modernt och utflippat

En snabb färd åt nordväst tar dig till den moderna, österrikiska arkitekturens högborg - Hundertwasserhaus. Trots alla storslagna och ofta underbara hus i den här stan där framför allt jugendstilen firade högtidsstunder tycks de flesta mest av allt falla för Hundert wassers moderna, organiska stil, vilket gör att det nästan jämt är en folksamling på gatan framför det berömda bostadshuset.

Hitta hit: Kegelgasse 36-38, www.das-hundertwasser-haus.at

20.00 Tallriksstor schnitzel

Det finns ett utmärkt utbud av matställen i olika stilar i stan och prisnivån ligger kraftigt under den svenska. Men är man bara här en enda dag känns såklart en traditionell wiener schnitzel perfekt. Oftast lika stor som hela tallriken. Därtill kanske en lokalt bryggd Ottakringeröl eller varför inte något av de i Sverige rätt okända, men mycket bra inhemska rödvinerna? Figlmüller är en klassisk restaurang för alla schnitzelentusiaster.

Hitta hit: Woollzeile 5 (www.figlmueller.at)

22.30 Filmiskt nöjesfält – Praterstern

Vi är många som tycker att filmen "Tredje mannen" är en riktig klassiker. Den gjordes i Wien strax efter andra världskriget och i pariserhjulet i nöjesparken Prater möttes huvudpersonen och hans genomkorrupta före detta vän, spelad av Orson Welles. Pariserhjulet snurrar än i dag och här finns rader av andra åkattraktioner, plus massor av ölhak. Finns det ork kvar sen så har barlivet bara börjat och den som kollar runt lite upptäcker snart att Wiens unga älskar techno - dunkandet ur klubbarnas högtalare hörs tills solen går upp igen.

Hitta hit: Praterstern (www.prater.at)

WIEN

Resa dit: Ingen charter till Wien, men flera alternativ med reguljärflyg från både Stockholm och Köpenhamn: SAS, Finnair, Austrian och Niki flyger alla direkt. Reser

man i mars börjar priserna på 3 600 kronor tur och retur med direktflyg från Stockholm, men har man gott om tid kan man komma ner under 1 400 kr med ett byte. Flera svenska resebyråer erbjuder paketresor med reguljärflyg och hotell

Notan

Dubbelrum på Hotel Rathaus - Wein und Design: 890 kr

Tolvtimmarskort för alla lokaltransporter: 60 kr

Spanska ridskolans träning - ståplats: 200 kr

Lunch: 90 kr

Kombibiljett till Kunsthistorisches Museum: 180 kr

Kaffe och bakelse: 70 kr

Belvedereinträde: 110 kr

Middag med vin: 200 kr

Pariserhjulet: 27 kr

SUMMA 1 827 kronor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande