Covent Garden, London.
1 av 11: Covent Garden, London. Foto: Anna Hagvärn
Ramblan, Barcelona.
2 av 11: Ramblan, Barcelona. Foto: Elisabeth Axås
Edinburgh.
3 av 11: Edinburgh. Foto: Per Wissing
Colosseum, Rom
4 av 11: Colosseum, Rom Foto: Shutterstock
Moulin Rouge, Montmartre, Paris.
5 av 11: Moulin Rouge, Montmartre, Paris. Foto: Niklas Nyberg
Julmarknad i Gamla stan, Tallinn.
6 av 11: Julmarknad i Gamla stan, Tallinn. Foto: Sergei Zjuganov
Prag
7 av 11: Prag
Julmarknad, Warszawa.
8 av 11: Julmarknad, Warszawa.
Julmarknaden Holy Shit Shopping, Berlin.
9 av 11: Julmarknaden Holy Shit Shopping, Berlin. Foto: Rolf G. Wackenberg
Tivoli, Köpenhamn.
10 av 11: Tivoli, Köpenhamn. Foto: Visit Copenhagen
Julrusch i Milano.
11 av 11: Julrusch i Milano. Foto: Jan Wiriden

Weekendresor – 11 bästa städerna i vinter

Weekendresa i vinter. Är du sugen på mys i mörkret?

Vad kan vara trevligare än att fly vardagen med en weekendtripp till någon av Europas trevligaste städer.

För god mat, fantastisk shopping och oförglömliga sevärdheter.

Eller vad sägs om London, Prag, Paris och Milano med fler?

Här är Europas elva bästa weekendstäder i vinter.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i populära storstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

 

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

London, Storbritannien

Det blir aldrig brist på skäl att resa till Storbritanniens klassiska huvudstad. London är staden där utbudet och upplevelserna aldrig tar slut. Och vilket udda intresse du än må ha så är det inte otroligt att det finns ett museum eller en sammanlutning just för detta i denna världsmetropol. Britterna är ökända för undermålig uppvärmning av husen vintertid, men frånsett risken för ett kyligt hotellrum är London ett charmerande vinterresmål.

Inte minst är det en av världens absolut ledande shoppingstäder och ljusdekorationerna i samband med vinterns helger går utanpå det mesta. Att röra sig i stadens brus när vintermörkret faller och därpå ta sin tillflykt till en av de många gemytligt insuttna krogarna eller pubarna är vintermys i världsklass.

Missa inte: Centrala staden - Covent Garden, Soho, Fitzrovia med mera.

Barcelona, Spanien

Spaniens näst störta stad har ett enormt utbud av museer och andra upplevelser för den som vill förkovra sig kulturellt, och ett nattliv som pågår till morgonen. Men ändå är Kataloniens huvudstad i första hand stället för livsnjutare av alla sorter. Det milda klimatet, de många parkerna och alla trevliga promenadstråk inbjuder till njutande i behaglig takt med spontanstopp för förfriskningar och god mat när andan faller på.

Kända turistmål är promenadstråket Ramblan, arkitekten Gaudís många häpnadsväckande byggen och genuina fiskarstadsdelen Barceloneta med sin långa plage. I gränderna i de labyrintiska gamla stadsdelarna Gotic och Born (på Ramblans östra sida) ligger butiker och krogar tätt. Här och där öppnar sig pittoreska torg eller uppenbarar sig fina kyrkor, palats och museer (som Picassomuseet). I dessa gamla, genuina och vackra kvarter går det att tillbringa hur mycket tid som helst. Härligt folkliv, mysiga barer och god mat. På Ramblans västra sida ligger stadsdelen Raval, förr stadens ruffigaste område, nu uppsnyggat med läckra torg och påkostade Museet för modern konst.

Missa inte: Ramblan och Barceloneta.

Edinburgh, Skottland

Edinburgh går under smeknamnet "Auld Reekie" (ungefär "Gamla rökiga") då röken från 1800-talets industriella revolution sitter hårt i stenfasaderna. Staden är alltså föga glamorös men däremot fylld av atmosfär och mys. Inte för inte är detta staden som fött karaktärer som Harry Potter, Ivanhoe och Doktor Jekyll och Mister Hyde. Guideturerna på spöktema är många.

Gamla stan ligger på en stor klippa med resten av staden nedanför. Klippans centrum är Edinburgh Castle, ett uråldrigt, pampigt örnfäste med milsvid utsikt. Paradgatan The Royal Mile går från borgen tvärs igenom hela Old Town. Längs paradgatans båda sidor löper ett myller av gränder där det mesta bevarats som det såg ut för hundra år sedan. Torget Grassmarket är en av Gamlas stans mest speciella platser: det gamla marknadstorget, som även tjänstgjorde som staden avrättningsplats, är kantad av pubar, den ena charmigare än den andra.

Edinburgh är perfekt för vintermys och har flera gånger prisbelönats som Storbritanniens trivsammaste stad och bästa turistmål.

Missa inte: Grassmarket.

 

LÄS OCKSÅ: Europas 12 bästa städer för en hösthelg

Rom, Italien

Italiens huvudstad gör sig utmärkt i regn och dis. Många finsmakare fördrar det framför sommarsäsongens ofta olidliga trängsel och hetta. Roms oändliga rad av turistmåsten och dess stimmiga storstadsliv skapar lätt stress men en resa dit på vinterhalvåret har goda förutsättningar för en mer harmonisk upplevelse. Ät gott, shoppa, njut av folklivet och allt det vackra. Den som strosar i stadens hjärta - Centro Storico, Tridente, Trevi och Quirinalen - får mycket av de mest sevärda i förbifarten, som Pantheon, Spanska trappan och Fontana di Trevi - samt ett enormt utbud av fantastiska palats, kyrkor, restauranger, museer, butiker, barer och kaféer.

När det gäller de allra främsta turistmålen, Forum Romanum, Peterskyrkan och gladiatorarenan Colosseum, är det mer givande att bese ett av dem mer noggrant än att stressa runt till alla tre. Speciellt Vatikanen kräver sin tid - och pålästhet.

Missa inte: Promenaden i Roms hjärta - världens häftigaste utomhusmuseum.

Paris, Frankrike

Frankrikes huvudstad är världens mest besökta resmål och känd som romantikens stad framför alla andra. De världsberömda sevärdheterna är många, Eiffeltornet, Louvren, Triumfbågen, Nôtre Dame, Champs Elysseés och Sacré-Coeur är bara början. Staden är inte världens billigaste men är i gengälld känd för hög kvalitet i nästan alla sammanhang.

Matutbudet är enormt och genomgående av mycket hög standard. Shoppingen med varuhus som Galeries Lafayette och Bon Marché och många ledande modehus är fantastisk. Precis som i jämförbara storstäder som Rom och London blir besöket bäst om du inser att du aldrig hinner med allt och tillåter dig att njuta i bekvämt takt. Paris myllrar av äventyr från gamla butiker som tycks vara från en annan tid till mysiga kaféer och udda kvarterskrogar.

Missa inte: Louvren, Montmartre.

Tallinn, Estland

Tallinn är ett idealiskt mål för en weekendutflykt från Sverige. Kanske allra mysigast för vuxna par, men även barn och tonåringar lär finna många och lustfyllda upplevelser. Flyget från Stockholm tar bara en timme och flygplatsen ligger en kort och billig taxiresa från centrum. Prisvärt med både bra shopping, historiska sevärdheter och trivsamt hålligång.

Tallinns kärna, Gamla stan, är fint renoverad och domineras av pampiga byggnader från storhetstiden på 1200- till 1400-talet då man var en ledande kraft inom det mäktiga handelsförbundet Hansan. Innanför stadsmuren möter oss en skön labyrint av kullerstensgator med mängder av krogar, kaféer och butiker samt sevärdheter som Rådhuset (från 1404) och Nikolaikyrkan med sin stora, berömda samling av medeltida konst. Fler plus är åga priser, kul nattliv (testa Clazz och Beer House) och god stämning.

Missa inte: Historiska museet. Ett toppmodernt museum i världsklass som suveränt använder sig av interaktiviteter och andra moderna, datorinspirerade grepp.

Prag, Tjeckien

Centrala Prag är en av världens vackraste städer och bländar där den breder ut sig på båda sidorna av floden Moldau. Tjeckiens huvudstad är som gjord för promenader och erbjuder storslagna vyer runt varje hörn. På västra sidan floden ligger 800-talsborgen och 1700-talstaden Lillsidan medan den östra rymmer Gamla stans charmiga gränder, märktiga Vaclavplatsen, moderna shoppingområden och turistmåstet Karlsbron från 1300-talet. Folkets Hus är finast av många välbevarande jugendbyggnader. Allra bäst gör sig Prag som mål för romantiska utflykter för det vuxna paret intresserat av god mat, historia och kulturupplevelser. Visst finns det nattliv här - men främst handlar Prag om århundraden av klassisk centraleuropeisk kultur.

Missa inte: En båttur på Moldau.

Warszawa, Polen

I superbilliga Warszawa behöver man aldrig tveka om man vill gå in någonstans och värma sig en stund. Här kan man få en fika, en öl eller en bit mat för en spottstyver ungefär överallt.

Shoppingen är löjligt billig i Polen. På vintern shoppar man kanske helst i ett inomhuscenter som stora och populära Zlote Tarasy nära Kulturpalatset eller mindre Mysia 3 (Ulica Mysia 3) med polskdesignade kläder.

Passa också på att besöka Warszawas museer där det knappast lär vara trängsel vintertid. Nya och supermoderna Uprising museum över Warszawaupproret 1944 är mycket gripande.

Missa inte: Julmarknaderna på torget i gamla stan och vid Kulturpalatset.

Berlin, Tyskland

Holy shit! Det här är en annorlunda julmarknad. Holy Shit Shopping firar tioårsjubileum i Berlin i år. Under alla adventshelgerna hittar man designade kläder, prylar, smycken och mycket mer på Kraftwerk i Berlin Mitte.

Holy Shit Shopping är bara en av många julmarknader i Berlin. Dessutom ska nyår vid Brandenburger Tor vara världens största organiserade nyårsfirande utomhus.

När jul och nyår är överstökade väntar lugnare vintermånader i Berlin. Passa på att besöka Pergamonmuseet med bland annat Istarporten från Babylonien nu när det kanske inte är kö runt hela kvarteret.

Missa inte: Den stora vinterrean i slutet av januari och början av februari.

Köpenhamn, Danmark

Danmarks huvudstad är ett turistmål i förändring. Det klassiska gemytet med Tivoli, Ströget, jazzklubbar, Glyptoteket, smörrebröd och sjömanspubarna i Nyhavn finns förstås kvar, men en ny generation gör sig gällande. Inte minst inom krognäringen och modebranschen. För det yngre Köpenhamn i svängen är Kødbyen, det gamla slakteriområdet på Västerbro, en given destination, själva navet i det nya mat-Köpenhamn. Här ligger de nytänkande och trendriktiga krogarna tätt, folklivet är underbart - och det måste inte bli svindyrt. Bara två kvarter bott finner vi flaggskeppet inom modern dansk ölframställning, Mikkeler Bar. Bryggeriet rankas i internationella ölkännarkretsar som ett av världens allra bästa. Det är kul och stojigt i källarlokalen där det erbjuds flera exotiska ölsorter, exempelvis smaksatta med choklad. Ett riktigt lyckt nytillskott i Köpenhamns utbud är det fina akvariet Den blå planet i Kastrup.

Missa inte: Kødbyen, Den blå planet.

Milano, Italien

Milano är synonymt med mode. Eleganta fashionistor trippar genom gallerian Vittorio Emanuele och lägger månadslöner i exklusiva märkesbutiker som Prada, Gucci och Cavalli. Den kulturella skatten är även den omfattande. En resa till Milano är inte komplett utan ett besök i den spektakulära katedralen Il Duomo. Och Castello Sforzesco, som uppfördes under 1400-talet, hyser inte mindre än 12 museer. Så får man får förstås inte glömma fotbollen med hemmalagen AC Milan och Inter!

Men det många kanske missar är Milano samtidigt är en självklar skidort. Inom bekvämt transferavstånd finns flera fantastiska skidanläggningar. Cervinia som ligger omkring 19 mil från Milano är en kunglig favorit där vår egen kungafamilj synts i backarna. Champoluc och Gressoney är båda en del av Monte Rosa-ski och ligger än lite närmare. Dryga 17 mil från Milano.

Missa inte: Stadsdelen Navigli är ett antal kanalklädda kvarter med ett slussystem designat av självaste Leonardo da Vinci.

 

LÄS OCKSÅ: Europas 12 bästa städer för en hösthelg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande