Bratislava slott, med rötter från 800-talet ligger intill Donau, och är mycket vackert på håll.
Bratislava slott, med rötter från 800-talet ligger intill Donau, och är mycket vackert på håll.

Weekend i Bratislava – till lågpris

Bratislava bjuder på samma centraleuropeiska prakt som Wien och Budapest - fast i Göteborgs storlek. Dessutom på en ung puls.

Perfekt för en weekendresa.

Visst hinner du svepa genom det historiska Bratislava på en dagsutflykt från Wien. Men Slovakiens huvudstad är värd en egen resa.

Här finns sevärdheter och gemyt så att det räcker för en långhelg. Och priserna är bland Europas lägsta. Vi betalar 180 kronor per person på vårt B&B, några minuters promenad från Michaelsporten, den enda av de gamla stadsportarna som står kvar.

Det är en speciell känsla att komma in i Bratislava den här vägen. Nyss gick vi genom slitna östeuropeiska kvarter och över en stor trafikled. Nu går vi över en torrlagd vallgrav och genom valvet i den kyrktornsliknande Michaelsporten från 1300-talet. Plötsligt är vi omgivna av det vackra, gamla Europa. Och inom några minuters promenad ligger en ansenlig mängd sevärdheter.

Nästan nere vid Donau står den gotiska 1300-talsdomen St. Martin, där 18 härskare har krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia. Missa inte den 300 kilo tunga förgyllda kungakronan högst uppe på tornet. Kolla också in konstverken av Georg Rafael Donner och de fantastiska fönstren.

Vi följer gatan Panska åt andra hållet och kommer till barockpalatset Palffy, i dag ett sevärt konstmuseum. Strax intill ligger det rosa Primciálny, ärkebiskoparnas palats. Här, i spegelsalen, skrevs fredsavtalet i Pressburg (Bratislava på tyska) mellan Napoleons Frankrike och Österrike under år 1805.

Gammal - men ändå ung

Från palatset leder en passage till det gamla rådhusets vackra innergård och vidare ut på det underbara torget Hlavné namestie.

I ena hörnet ligger klassiska Café Mayer. Här tar vi paus och grips åter av känslan att vara i Wien eller Budapest.

Vid hörnet står statyn av den stilige Náci, ett original som i mitten av 1900-talet vandrade runt i gamla Bratislava och gav damerna komplimanger. Hans motsats, Cumil, sticker upp huvudet ur en brunn bara ett kvarter bort och tittar damerna under kjolarna. Kolla själv - det finns fler härliga statyer.

Att ta sig från gamla staden till Bratislavas andra stora sevärdhet, slottet, har blivit ett mindre äventyr sedan ryssarna byggde en bro över Donau just här. Det är till att snirkla sig genom en förfärlig trafikmaskin och sedan följa skyltarna upp till Bratislavsky hrad.

Slottet har rötter från 800-talet, men dagens slott är från 1600-talet och restaurerades på 1900-talet. Här finns det slovakiska nationalmuseet med utställningar av bland annat möbler och silver. Den verkliga skatten är en nästan 25 000 år gammal kvinnostaty i mammutben, kallad Venus från Moravany.

Är du inte intresserad av gamla saker - gå ändå upp för den fina utsikten över Donau och de nya stadsdelarna på andra stranden.

På kvällen upptäcker vi att Bratislava inte bara är en gammal stad. Den är ung också. Här finns 60 000 studenter. Och snart fylls Michalska, gatan nedanför Michaelstornet, med festande ungdomar.

Visst är Bratislava värt mer än en dagsutflykt.

FAKTA

Resa hit: Flyg från Stockholm via Oslo i maj 2013 med Norwegian från 2 100 kronor. Restid cirka fem timmar.

Flyg från Köpenhamn i maj 2013 med Norwegian från 1 150 kronor. Restid 1 timmer 35 minuter.

Flyg från Göteborg via Berlin till Wien och sedan flygbuss från cirka 1 500 kronor inklusive bussresa. Restid cirka fem timmar.

Bästa tiden: April till mitten av juli plus september och oktober. I slutet av juli och under augusti kan här vara trångt.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Slovakiska. Engelska eller tyska klarar de flesta situationer.

Valuta: Euro. Gott om bankomater.

Prisnivå: Forex semesterindex för Slovakien är 67 mot Sveriges 100. Bratislava är dyrare än resten av landet, men fortfarande betydligt billigare än Sverige.

Bra att veta: Bratislava är huvudstad i Slovakien och ligger precis på gränsen till Österrike. Inräknat förstäder bor här cirka 660 00 människor. Staden har en mer än tusenårig historia.

Läs mer: http://visit.bratislava.sk/EN/

Guide

Bo bra

1. Radisson Blu Carlton

Fyrstjärniga Radisson Blu Carlton ligger i en klassiskt vacker hotellbyggnad mitt i centrum av Bratislava med gångavstånd till sevärdheterna. Rummen är stora och bekväma, Stor, fin frukost, som kostar cirka 225 kronor.

Pris: Dubbelrum i april från cirka 1 100 kronor.

Adress: Hviezdoslavovo nam 3 81102 Bratislava

www.radissonblu.com/hotel-bratislava

Bo billigt

2. Ibis Bratislava Centrum

Mitt i hjärtat av Bratislava och på gångavstånd till de största sevärdheterna ligger detta Ibis-hotell, som säger sig ha miljöprofil. Rummen är rena och prisvärda - eller vad begär du för 200 kronor per person. Frukost tillkommer och kostar cirka 85 kronor. Gratis wi-fi i allmänna utrymmen.

Pris: Dubbelrum i april kostar från cirka 400 kronor.

Adress: Zamocka 38, Bratislava

www.ibis.com

Äta gott

3. Prasna Basta

I en smal gränd nära Mickaelstornet ligger den här mycket populära krogen, där inte bara turister utan också Bratislavas unga kulturelit samlas. Pittoreskt, vänlig service, bra mat och massor av atmosfär. Här kan du prova typiska slovakiska rätter till rimliga priser. Huvudrätter från cirka 70 till 150 kronor.

Adress: Zamocnicka 11, nära Michaels-tornet i Gamla staden.

4. Ristorante Toscanacci

Restaurangerna ligger på rad ute på gågatan Michailska/Ventruska. Toscanacci är en avläggare till en restaurang i Toscana och rankas som den kanske bästa krogen i hela Bratislava så vi intar vår lunch här. Och vi blir inte besvikna.

Adress: Venturska 7, en bit nedanför Michaelstornet i Gamla staden.

Uppleva mer

5. Vinprovning

Strax norr om Bratislava, på Små Karpaternas sluttningar, ligger Slovakiens största vindistrikt, Malokarpatska. Här framställs främst lätta viner. Staden Modra, fyra mil från Bratislava, är den perfekta platsen för en vinprovning. Buss från Bratislava tar mindre än en timme.

Adress: Dukelská 2, Modra

6. Kryssa på Donau

Donau skär rakt igenom Bratislava och under det ljusa halvåret finns en rad olika utflyktsbåtar som lägger till rakt nedanför Gamla staden.

Vad sägs om en dagskryss till Wien med bärplansbåt? Alternativt kan du besöka ruinen av den 1200-åriga borgen i Devin, en av Slovakiens viktigaste historiska platser.

Adress: Donaustranden.

Shoppa loss

6. Gamla staden

Gamla staden I Bratislava är fullt av mysiga småaffärer. Här finns allt från souvenirernasare till exklusiva, internationella kedjor.

7. Obchodná

Bratislavaborna själva shoppar hellre på Obchodná, som börjar strax utanför Michaelstornet.

Ta dig runt

Gå - det historiska gamla Bratislava är litet. Allt ligger inom kort gångavstånd.

För längre utflykter ta tåg eller buss. Tidtabell finns på www.slovaklines.sk

Bratislava topp 5

1. Bästa utsikten

Bratislavsky hrad, det mäktiga slottet, med vidunderlig utsikt över Donau och staden. Härifrån regerades Ungern under mer än 200 år.

2. Goda viner

Vinprovning i Modra. Slovakiska viner överraskar positivt.

3. Historisk plats

St. Martinsdomen från 1300-talet. Här har 18 härskare krönts, bland andra kejsarinnan Maria Theresia.

4. Hetaste nattlivet

Bratislava är en stad med över 60 000 studenter. Hetaste nattlivet hittar du på Michalska.

5. Klassisk fika

En fika på klassiska Café Mayer vid det vackra torget Hlavné namestie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande