I warszawa har du råd att unna dig. Lågprisflyg och superbilliga hotell lockar besökare från hela Europa.
Charmiga byggnader. Uteseveringarna vid Torget Rynek Starego Miasta i gamla stan, är alltid välfyllda. Byggnaderna ser gamla ut, men har stått här i högst 65 år.
Pampigt. Kungliga slottet ligger omgivet av gröna gräsmattor.
Promanadstråk. Kulturpalatset är Stalins påtvingade gåva till det polska folket. Utsikten från utsiktsterrassen på 30:e våningen är slående.
Solhäng. Torget Plac Zbawiciela kallas även Hipster Square. På solsidan­ är vinbaren Charlotte­s uteservering populär.
Kulturpalatset nattetid.
1 AV 6
I warszawa har du råd att unna dig. Lågprisflyg och superbilliga hotell lockar besökare från hela Europa.
2 AV 6
Charmiga byggnader. Uteseveringarna vid Torget Rynek Starego Miasta i gamla stan, är alltid välfyllda. Byggnaderna ser gamla ut, men har stått här i högst 65 år.
3 AV 6
Pampigt. Kungliga slottet ligger omgivet av gröna gräsmattor.
4 AV 6
Promanadstråk. Kulturpalatset är Stalins påtvingade gåva till det polska folket. Utsikten från utsiktsterrassen på 30:e våningen är slående.
Foto: Elisabet Axås
5 AV 6
Solhäng. Torget Plac Zbawiciela kallas även Hipster Square. På solsidan­ är vinbaren Charlotte­s uteservering populär.
Foto: Elisabet Axås
6 AV 6
Kulturpalatset nattetid.
Foto: Elisabet Axås

Warszawa – perfekt för en billig långweekend

WARSZAWA. Fram till nu har Warszawa varit en doldis. Medan Budapest, Prag och Berlin lockar turister i miljontal har ganska få hittat till Polens huvudstad. Men nu kommer Warszawa. Lågprisflyg och superbilliga hotell lockar besökare från hela Europa.

Elisabet Axås

Warszawa är på gång som turistmål. Det märks på torget Rynek Starego Miasta i gamla stan. De många uteserveringarna fylls snabbt och ballongförsäljarna trängs runt sjöjungfrustatyn. Alla besökare vill beundra byggnaderna som ser så gamla ut men inte stått här i mer än högst65 år.

Historien om hur Warszawa jämnades med marken av nazisterna under andra­ världskriget­ men sedan byggdes upp igen är välkänd. Och gav gamla stan världsarvsstatus­ redan 1980.

Det vet alla som kommer hit och mycket riktigt är gatorna i gamla stan fulla av besökare­ som letar sig fram bland souvenirbutiker och kaféer. Men det var inte bara de allra äldsta delarna av Warszawa som byggdes upp efter kriget. De flesta av byggnaderna längs den "kungliga rutten" från kungliga slottet (återuppbyggt på 1970-talet) till Wilanowpalatset (original!) är också kopior.

- Man använde tavlor som den italiens­ke konstnären Canaletto målade på 1700-talet som förlagor. Men de visade ju en äldre stad än den som fanns på 1930-talet så staden blev "äldre", när den byggdes upp, förklarar min guide Karolina Bregula.

Där avenyn smalnar av efter universitetet­ börjar Nowy Swiat, Warszawas krog-och shoppinggata nummer ett. Här äter man gott och billigt på allt från mjölkbaren Mleczny Familijny (Nowy Swiat 39) till trendkrogen Opasly Tom på tvärgatan Foksal. En stadig lunch för 30 kronor eller­ en sexrätters avsmakningsmeny för 330, båda är lika prisvärda.

Warszawa bjuder på lyx till budgetpris

Priserna är verkligen låga i Warszawa. Lägg till ovanstående prisexempel en caffelatte för 13 kronor, öl elva kronor,­ bussbiljett 7:50 så förstår ni. Här turistar­ man billigt. Särskilt på helger då de femstjärniga­ lyxhotellen halverar sina priser till sisådär 800 kronor för ett dubbelrum.­

Söder om Nowy Swiat viker vi av på Mokotowska,­ shoppinggatan för dem som vill hitta det senaste inom polskt mode. Här har polska modeskapare som Ania Kuczynska, Maciej Zien och Robert Kupisz sina flaggskeppsbutiker.

Torget vid Mokotowskas slut kallas­ ­passande nog ofta Hipster Square, men heter egentligen Plac Zbawiciela. På solsidan­ är det trångt på vinbaren Charlotte­s uteservering. Mitt på torget duschas konstnären Jolita Wojciks stora regnbåge med vatten. Den har satts i brand flera gånger sedan den uppfördes 2012 av högernationalister­ som ser den som en symbol för hbtq-rörelsen.

Inte långt härifrån ligger Kulturpalatset, Stalins påtvingade gåva till det polska folket. Utsikten från 30:e våningen avslöjar att Warszawa är en växande stad. Jag ser lyftkranar överallt.

Praga påminner om Östberlin

Jag går över floden Wisla till Praga och möter en annan­ stad.­ Höghuslängorna är grå och slitna. Man kan inte ana att det här är det trendiga Warszawa dit unga och kreativa människor söker sig.

Praga bombades aldrig av tyskarna under kriget. Därför finns de äldre husen kvar, tillsammans med nyare hyreshus byggda under kommunisttiden. Det påminner­ om Östberlin strax efter murens fall, innan det mesta blev piffat och hippt.

När vi närmar oss gatan Zabkowska blir kvarteren tajtare och husen lägre. Här ligger centrum för utelivet i Praga. Oparach­ Absurdu och Lysy Pingwin är två av barerna som gäller nattetid, nu är det lunch och jag väljer Caffee Galeria­ Sztuki, en kombinerad restaurang och antikaffär. Tvårätterslunch kostar 40 kronor. Skulle jag vilja köpa ett fåtöljpar går det på 4 000 kronor. Allt är inte superbilligt i Warszawa, men vem vet, det är kanske en antik raritet jag sitter i.

Resfakta Warszawa

Resa dit: Nonstopflyg med Wizz Air från Skavsta, Göteborg och Malmö, Ryanair från Skavsta, Lot från Stockholm och Köpenhamn, SAS från Köpenhamn.

Bästa tiden: Året om.

Valuta och prisnivå: En zloty = cirka 2:30 kronor (september 2014). Warszawa är en av Europas billigaste städer. Priserna är bara 41 procent av de svenska enligt Forex storstadsindex. Lunch cirka 40 kronor, huvudrätt på lite finare restaurang cirka 100, halv liter öl 11-27 kronor.

Bo: Passa på att bo lyxigt på veckosluten då lyxhotellen rear bort sina rum. Rialto. Femstjärnigt och i stram art déco-stil, ligger mittemellan Kulturpalatset och "Hipster Square". Dubbelrum kostar under 700 kronor på helger i november. Adress: Wilcza 73. www.rialto.pl. Castle Inn finns i ett av få äkta gamla hus i gamla stan. Mindre lyxigt, men mer personligt. Alla de 22 rummen är olika och inredda med teman som Chopin, mormor eller Sahara. Dubbelrum kostar cirka 750 kronor natten, vardag som helg. Adress: Swietojanska 2. www.castleinn.pl.

Äta: Opasly Tom är en trendig finkrog som har kvar en litterär anda från bokaffären som låg i lokalen tidigare. Kocken Agata Wojda anpassar menyn efter årstiden. Huvudrätter cirka 125 kronor, sexrättersmeny 330. Adress: Foksal 17. http://kregliccy.pl/opaslytom/. Caffee & Bistro Galeria Sztuki är krog, galleri och antikaffär i ett. Lunchmeny 40 kronor, ett glas vin 22. Adress: Zabkowska 13. www.caffee.stanowski.pl/en. Kraken är mer bar än krog, men skaldjurstallriken för dryga 80 kronor smakar utmärkt och stämningen är hög. Bra läge på bargata nära hotell Rialto. Adress: Poznańska 12.

Shopping: Inredningsbutiken Product Placement på Leszczynska 12 i studentdistriktet Powisle har kuddar, muggar, lampor med mera i polsk retrodesign. Polska korvar och andra delikatesser finns bland annat på Blikle Delikatesy (Nowy Swiat 35) eller Krakowski Kredens (Nowy Swiat 22). Polskt mode på gatan Mokotowska.

Bra att veta: Lokaltrafiken med buss, spårvagn eller tunnelbana är mycket billig. 24-timmarskort på bussar, spårvagnar och tunnelbana kostar cirka 33 kronor. Taxi fyra kilometer cirka 45 kronor.

Tips!

Upplev ett stycke historia

Uprising ­museum skildrar Warszawas uppror under nazisternas ockupation 1944 på ett modernt och gripande vis.

Gå en guidad tur

Free walking tour är precis som det låter gratis guidade promenader. Start flera gånger om dagen från Sigismundkolonnen mittemot kungliga slottet. Info på www.freewalkingtour.com.