ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 apr 2010 22.44

Uppdaterad 15 apr 2010 11.08

Vulkanaska stänger svenskt luftrum

Luftrummet från Skellefteå och norrut har stängt sedan det dragit in vulkanaska efter ett vulkanutbrott på Island.
- Vulkanaskan kan dras in i flygmotorerna och göra att de slutar fungera, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.
På tisdagen inträffade ett ytterligare ett vulkanutbrott i Eyjafjallajökull på Island. Efter utbrottet spreds vulkanaska i luften, och den har redan nått norra Sverige. Detta har fått luftfartsverket att besluta att stänga det svenska luftrummet från Skellefteå och norrut. Tidigare gällde beslutet från Luleå och norrut.
- Askmolnet drar in från Norge och drabbar de västra delarna av svenskt luftrum. Även Mora kan stängas, säger Susanne Rundström vid Swedavias pressjour.

Osäker prognos

Den fortsatta prognosen för flyget är osäker, det beror på hur vinden utvecklar sig, säger Björn Stenberg vid Luftfartsverkets pressjour.
- Det finns risk för att vi tvingas stänga luftrummet längs den norska gränsen ned till Mora. Däremot tror vi att luftrummet runt Umeå och nedåt vid Norrlandskusten kan hållas öppet, säger han.
Hela det norska luftrummet är stängt på grund av askmolnet, liksom norra delen av Storbritannien.
- Det finns risk för en utvidgning som kan gälla hela Storbritannien. Danskt luftrum hålls fortfarande öppet, men även här finns risk för att hela luftrummet stängs av, säger Björn Stenberg.

Märks inte på marken

Enligt Gustav Åström på SMHI kommer vulkanaskan förmodligen inte märkas för de som befinner sig på marken. Dock kan askan skada flygplanens motorer.
- Vulkanaskan kan dras in i flygmotorerna och göra att de slutar fungera, säger han.

ELISABETH MONTGOMERY