Viveca Sten är en van resenär.
Sandhamn är en favorit – inte svårt att gissa!
Viveca hittar nästan överallt i London.
Viveca Sten har studerat i Berlin.
1 AV 4
Viveca Sten är en van resenär.
2 AV 4
Sandhamn är en favorit – inte svårt att gissa!
Foto: ÖPPEN SKÄRGÅRD
3 AV 4
Viveca hittar nästan överallt i London.
Foto: Colourbox
4 AV 4
Viveca Sten har studerat i Berlin.
Foto: Istock

Viveca Sten: Inget slår svenska skärgården

Viveca Sten känner sig som mest hemma i London och Sandhamn. Men när hon åkte på bröllopsresa bar det av till romantiskt hotell i Bangkok. Och drömmen vore att en dag få åka skidor i Aspen, Colorado.

Viveca är just nu aktuell med en ny bok om morden i Sandhamn.

Viveca Stens bästa…

Storstad...

– Min favoritstad är London! Jag har varit där ett oräkneligt antal gånger. Så fort jag landar på Heathrow känner jag mig som hemma och jag hittar nästan överallt i staden.

Strand...

– Reeds Bay eller Silver Sands Beach på Barbados är den ultimata strandupplevelsen. Det turkosa vattnet håller samma temperatur som luften och sanden är alldeles vit och fin. Även den mest inbitna badkruka måste kapitulera inför Karibiens stränder.

Ö...

– Ha ha, Sandhamn förstås. Fattas bara annat. Ingenting slår den svenska skärgården när den är som bäst.

Kafé...

– Au Petit Versailles Du Marais är ett sött gammeldags litet boulangerie i Paris med de mest fantastiska croissanter och pain au chocolat man kan tänka sig.

Hotell...

– Hmm, svårt att välja. Jag är hotellnörd och älskar att checka in på spännande hotell. Det mest romantiska hotell jag vet är The Oriental i Bangkok, där vi faktiskt bodde på vår bröllopsresa. Annars är Badrutt's Palace i St Moritz en favorit, de har egna bilar som hämtar och lämnar vid liftarna och då bjuder de på choklad designad efter hotellets arkitektur. Dessutom är deras SPA makalöst, med flammande facklor utanför enorma fönster som vetter mot de snötäckta alptopparna.

Krog...

– Hemma i Sverige är Sandhamns Värdshus ett självklart val. Vill man äta riktigt bra mat i pisten ska man pröva Chalet Etoile i Cervinia. Den kallas ofta för Ulla's, eftersom den drivs av en halvsvensk familj. Deras skaldjurspasta kan man, om uttrycket ursäktas, döda för.

Bar...

– Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm är en riktig favorit där vi ofta hänger.  Perfekt både för en fördrink, lite nattamat, eller Afternoon Tea en söndagseftermiddag.

Park...

– Tiergarten i Berlin, Berlinarnas favoritpark som en gång anlades som de tyska kejsarnas vilthägn. Jag läste tyska i Berlin en termin efter studenten, och det är fortfarande en stad jag ofta besöker. Det är så mysigt att strosa runt i Tiergarten, som är full av besökare året om.

Drömresmål...

– Aspen eller Beaver Creek, utan konkurrens. Jag älskar att åka utför och har längre drömt om att åka skidor i Colorado. Vi var på väg för några år sedan men då bröt min man axeln en vecka före avresan, så allting fick ställas in. Men drömmen lever kvar…

 

LÄS OCKSÅ:

 Sicilien – Linda Lindorffs bästa tips
Carolina Gynnings 11 bästa tips på Ibiza
Mallorca: Mons Kallentofts bästa tips
 

Viveca Sten

Ålder: 56 år.

Gör: Deckarförfattare.

Bor: I Danderyd utanför Stockholm.

Familj: Maken Lennart och tre barn.

Aktuell: Släpper en ny bok i serien om morden i Sandhamn, "I sanningens namn", den 4 november. Tävlar i par med David Lagercrantz i kommande, nya omgången av SVT:s "På spåret". Den femte säsongen av "Morden i Sandhamn" visas på TV4 i november.