Vilda, vackra Island – 12 tips i ett sagoland

Lilla Island är knökfullt av äventyr i magiska miljöer.

Foto: Linda Iliste

1 av 12: Lilla Island är knökfullt av äventyr i magiska miljöer.

Makalöst vackra vattenfallet Godafoss.

Foto: Linda Iliste

2 av 12: Makalöst vackra vattenfallet Godafoss.

Island har tusentals varma källor.

Foto: Linda Iliste

3 av 12: Island har tusentals varma källor.

Det anlagda badet Blå Lagunen är både tjusigt och turistvänligt.

Foto: Bernhard Ingimundarson

4 av 12: Det anlagda badet Blå Lagunen är både tjusigt och turistvänligt.

<p>Världsarvet Þingvellir (Tingvalla), där bland annat Game of Thrones spelats in.</p>

Foto: Linda Iliste

5 av 12: <p>Världsarvet Þingvellir (Tingvalla), där bland annat Game of Thrones spelats in.</p>

I Þingvellirs vulkaniska skänka rinner Silfra...

Foto: Diego Delso

6 av 12: I Þingvellirs vulkaniska skänka rinner Silfra...

...och under klyftans yta väntar en blågrön värld.

Foto: Linda Iliste

7 av 12: ...och under klyftans yta väntar en blågrön värld.

<p>Miljön på halvön Reykjanes är drömlik – den ryker, sprakar och väser i rytmisk symfoni</p>

Foto: Linda iliste

8 av 12: <p>Miljön på halvön Reykjanes är drömlik – den ryker, sprakar och väser i rytmisk symfoni</p>

Gå vandringsleden Landmannavegur till Landmannalaugar.

Foto: Linda Iliste

9 av 12: Gå vandringsleden Landmannavegur till Landmannalaugar.

<p>En fullkomligt betagande miljö! <br></p>

Foto: Linda Iliste

10 av 12: <p>En fullkomligt betagande miljö! <br></p>

Att bada i varma källor är en naturlig del av islänningarnas vardag.

Foto: Ragnar Th Sigurdsson

11 av 12: Att bada i varma källor är en naturlig del av islänningarnas vardag.

<p>Vulkanen Bárðarbunga spydde ut magma under 2014 och 2015.<br></p>

Foto: Ragnar Th Sigurdsson

12 av 12: <p>Vulkanen Bárðarbunga spydde ut magma under 2014 och 2015.<br></p>

Island är vilt, vackert och trendigt. Lilla Island är knökfullt av äventyr i magiska miljöer. Här är tolv måsten, som tar dig från stillheten i Þórsmörk till sent jazzjammande på Reykjavíks Kaffí Rósenberg. Häng med!

Andra har också läst

Reykjavik – gastronomiska guldkorn

Tack vare den starka vurmen för nordisk matlagningskonst har mattrenderna vuxit sig stora även på Island. Reykjavík har i dag en välmående restaurangscen med flera gastronomiska guldkorn. Är du nyfiken på traditionell havsmat med lång historia, rekommenderas hemtrevliga Þrir Frakkar. Grillrestaurangen Grillmarkaðurinn är en mer elegant upplevelse, där väl valda lokala råvaror omsorgsfullt eldpinas innan de landar på tallriken. Den ultimata isländska matupplevelsen serverar kocken Gunnar Karl Gíslason på Dill, en restaurang som helt utgår från det nynordiska matmanifestet.

Läs mer:

3frakkar.com

grillmarkadurinn.is

dillrestaurant.is

Foto: Nicholas Sl Smith

Vackra Reykjavik är en spännande huvudstad.

Uteliv i Reykjavik med storstadspuls

Den berömda Reykjavík-natten börjar sent, men är väl värd sin väntan. De flesta träffas först hemma och går inte ut förrän runt midnatt, och trots huvudstadens blygsamma invånarantal blir festvolymen snabbt uppskruvad till max. Oavsett vad du föredrar för typ av nattliga aktiviteter är det lätt att hitta något bra. Avstånden är korta och promenadvänliga, människor väldigt vänliga.

Foto: Linda Iliste

Slippbarinn blandar fantastiska säsongsmässiga cocktails.

Slippbarinn blandar fantastiska säsongsmässiga cocktails i marin miljö. På Húrra är dansgolvet alltid ett riktigt lyckopiller. Och eftersom livemusik är ett självklart inslag i den isländska tillvaron, är välrenommerade jazzkaféet Rósenberg ett måste. Här uppträder ruskigt skickliga musiker så gott som varje kväll. Tips när du är på plats: kika på kalendariet i engelskspråkiga gratistidningen The Reykjavík Grapevine som utkommer varannan vecka.

Läs mer:

slippbarinn.is

hurra.is

facebook.com/kaffi.rosenberg

Blå Lagunen och andra naturbad

Island har tusentals varma källor och att bada är en del av den isländska vardagen. I det heta vattnet sitter man, kopplar av och hittar inre lugn. Anlagda Blå Lagunen ligger på praktiskt avstånd från flygplatsen Keflavík och är både tjustigt och mest turistvänligt.

Foto: Linda Iliste

Kända Blå Lagunen.

Men för dig som vill testa något genuint och lite äventyrligt rekommenderas nära hundra år gamla Seljavallalaug. Det är ett naturbad sydöst om Reykjavík som består av hett vatten som sipprar ner i en bassäng från de omgärdande bergen. En fängslande upplevelse med otrolig naturkuliss.

Foto: Linda Iliste

Hundra år gamla Seljavallalau.

Kör sydöst längs Þjóðvegur 1 och sväng vänster mot Seljavellir precis innan Skógafoss. Från parkeringsplatsen här går vandringsleder upp i bergen och Seljavallalaug nås på ca 20 min.

Läs mer:

bluelagoon.com

Tingvalla

Lockad av alla dessa underjordiska under? Världsarvet Þingvellir (Tingvalla), där bland annat Game of Thrones spelats in, är platsen där vikingarna uppfann det första demokratiska parlamentet. Det är också den geologiska sömmen mellan Eurasiens och Amerikas kontinentalplattor och den enda plats i världen där du kan snorkla och dyka i klyftan mellan två världsdelar. I Þingvellirs vulkaniska skänka rinner nämligen Silfra, och under dess yta väntar en blågrön värld. Vattnet kommer från platåglaciären Hofsjökull och är så rent att du kan dricka det, och så klart att sikten ger svindel.

Läs mer:

dive.is

Foto: Ragnar Th. Sigurdsson/Arctic

Tingvalla.

Geotermiska fenomen

Alla de underjordiska processer som ligger bakom naturbadens existens går att se i riktigt hetlevrade varianter. Puttrande lera, sjudande vatten och öppningar i jordens skorpa, som ytliga vulkaniska kratrar, är vad som möter dig i Krýsuvík och Gunnuhver. Det är två områden på halvön Reykjanes som bokstavligen kokar av geotermisk aktivitet. Miljön är drömlik – den ryker, sprakar och väser i rytmisk symfoni, färgsatt med nyanser som sträcker sig från giftgul till paradisiskt turkos. Mest känt i ligan är dock springkällorna Geysir och Stokkur i Haukadalur längs populära Golden Circle-rutten.

Läs mer:

visitreykjavik.is/krysuvik-geothermal-area

visitreykjanes.is/en/moya/toy/index/place/gunnuhver

Foto: Urs Zihlmann

Puttrande lera, sjudande vatten och öppningar i jordens skorpa.

Mývatn

Insjön Mývatn i nordöstra Island är tusentals år gammal och omgärdas av ett majestätiskt landskap av svart lava, orange jord och gröna fält. Det har fött många historier i den isländska folktron, och sägs bland annat vara jättarna, de vita våldnaderna och de tretton (!) jultomtarnas hem. I öster flankeras Mývatn också av de underliga lavaformationerna Dimmuborgir, ”den mörka borgen”, som påstås vara där Lucifer landade när han förvisades från himlen. Strax intill ligger vackra vattenfallet Goðafoss. Till denna sällsamma insjö kommer du för heta utomhusbad och naturupplevelser till fots, skidor och snöskoter.

Läs mer:

visitmyvatn.is

Foto: Völundur Jónsson

Insjön Mývatn i nordöstra Island är tusentals år gammal.

Bästa tipsen i Resykjavik – Islands stolta huvudstad

Jökulsárlón

En helt annan typ av sjö ligger söder om Europas största glaciär Vatnajökull. Jökulsárlón betyder bokstavligen “glaciärflodslagunen” och är en vattensamling skapad av den smältande glaciären. Gigantiska isbumlingar från Breiðamerkurjökull bryts regelbundet av, och i lagunen flyter dessa surrealistiskt vita och blå block omkring på ytan av ett djup som närmar sig 300 meter. Det är en magisk syn. Det arrangeras båtutflykter i lagunen och finns ett kafé att smita in på.

Läs mer:

icelagoon.is

Foto: Linda Iliste

Jökulsárlón betyder bokstavligen “glaciärflodslagunen” .

Þórsmörk

Island förknippas mest med karg skönhet och nattsvarta lavafält. Men inåt landet finns gröna lungor, lummiga dalar och bjärta fjäll. En sådan trakt är den centrala högplatå där nationalparken Þórsmörk ligger, ett par timmar sydväst om Reykjavík. Härifrån kan du till exempel gå vandringsleden Landmannavegur till Landmannalaugar. Det tar normalt fyra dagar och finns övernattningsstugor och tältplatser längs vägen. Många blir så betagna av miljöerna att de kommer tillbaka igen och igen.

Läs mer:

volcanohuts.com

landmannalaugar.info

Foto: Linda Iliste

Nationalparken Þórsmörk.

Islandshästar

När fötterna är trötta är det hög tid att skrida fram i tölt. Islandshästen är liten och fridsam, men seg och tuff. Och mycket omtyckt. Det finns mängder av arrangörer som har hästutflykter på schemat, men en av de bästa i Reykjavíkområdet är Íslenski Hesturinn som drivs av Bergljót Rist, eller Begga som hon själv kallar sig. Hit är alla välkomna, från fullständiga nybörjare till inbitna ryttare, att tillsammans med Begga och hennes guider upptäcka Island på det kanske mest traditionella sätt som finns.

Läs mer:

islenskihesturinn.is

Foto: Linda Iliste

Islandshästen är liten och fridsam.

Vulkanvy från ett helikopterfönster

Sedan vulkanen Bárðarbunga bestämde sig för att få ett utbrott i augusti 2014 har det blivit särskilt populärt att upptäcka Island flygledes. Fram till april 2015 spydde berget ut magma i stor omfattning som rinner ut vid lavafältet Holuhraun. Tillsammans med Norðurflug, Islands största kommersiella helikopterflotta, är det möjligt att på tryggt, men ändå nära håll få se hur jorden föds. Är plånboken inte tillräckligt djup arrangerar Norðurflug en hel rad andra exkursioner, till exempel utflykter till glaciärer eller att se Reykjavík från ovan.

Läs mer:

heli.is

Foto: Linda Ilista

Bárðarbunga upptäcks gärna flygledes.

Frost & Funi

I Hveragerði ligger ett av Islands mest naturnära hotell. Precis utanför dörren på de stilrena sjutton rum som Frost & Funi består av flyter nämligen en het flod, och anläggningens utbud består av pool, jacuzzi, ångbastu och varmt hydroterapeutiskt bad. Som exotisk prick över i specialiserar sig restaurangen Varmá, döpt efter floden utanför med samma namn, på slow food med isländska råvaror. Gäster kan hjälpa till att laga den över öppen eld eller i naturens eget kokande vatten. Maten avnjuts sedan i matsalen vars glastak släpper in vinterns norrsken rakt in i värmen.

Läs mer:

frostogfuni.is

Foto: Linda Iliste

Ett av Islands mest naturnära hotell.

Adreanalinstinna äventyr på Hvitá nedanför Gullfoss

Låt naturen ge dig en rejäl adrenalinkick. I den smala basaltkanjonen på glaciärfloden Hvitá nedanför vattenfallet Gullfoss rusar du fram (och runt i 360-graders tvära girar) på jetbåt, eller känner hur det hisnar i magen på en forsränningstur.

En helt annan slags unikt isländskt vågstycke började erbjudas för bara ett par år sedan inuti den inaktiva vulkanen þrihnukagigur. Þrihnukagigur har inte har haft utbrott på över 4 000 år, och det går numera att tillsammans med guide stiga ned i sänkan och erfara en miljö fullkomligt utan dess like.

Läs mer:

icelandriverjet.com

insidethevolcano.com

Foto: Anita Isalska

Utforska en vulkan – inifrån.

 

Text av: Linda Iliste

 

LÄS OCKSÅ:

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande